úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Nebezpečná křižovatka v Droždíně bude příští rok upravena

Bezpečnost automobilového provozu na nepřehledné křižovatce v Olomouci-Droždíně, jehož obyvatelé si dlouhodobě stěžují na neutěšenou dopravní situaci v této městské části, by příští rok měla být díky stavební úpravě podstatně zvýšena. Projekt už je zpracovaný a na jaře 2020 budou práce provedeny, řekla dnes mluvčí hejtmanství Eva Knajblová. Z registru smluv vyplývá, že krajská správa silnic chystá v Droždíně výstavbu okružní křižovatky.

Po silnici přes Droždín podle místních denně projedou tisíce automobilů a jsou tam často nehody. Obyvatelům Droždína došla trpělivost s hustým automobilovým provozem v obci na začátku října, kdy nákladní automobil na přechodu pro chodce v obci srazil desetiletou dívku. Vyzvali proto radnici i hejtmanství, aby byla bezpečnost na silnici urychleně zvýšena.

PSALI JSME: Nákladní auto srazilo dívku v Droždíně. Do nemocnice ji ve vážném stavu transportoval vrtulník

„Olomoucký kraj společně s městem Olomouc zadal už před touto nešťastnou událostí zpracování projektové dokumentace na úpravu křižovatky v Olomouci - Droždíně, která má zvýšit bezpečnost tohoto místa. Finančně se na nich bude podílet hejtmanství i město Olomouc. Správa silnic Olomouckého kraje navíc neprodleně požádá o to, aby v tomto úseku byla prostřednictvím dopravního značení snížena rychlost," uvedla Knajblová.

Mluvčí droždínské iniciativy Andrea Fečová řekla, že na nevyhovující situaci v Droždíně upozorňují lidé úřady už více než 15 let. V říjnové výzvě požadují instalaci dočasných mobilních radarů pro měření rychlosti automobilů, vybudování chráněných přechodů pro chodce i provizorní zúžení vozovky na problematické křižovatce. Autoři výzvy požadují, aby dočasná opatření na rizikové komunikaci byla zavedena v listopadu a trvalé řešení dopravní situace příští rok.

Dopravní situací v Droždíně se zabývá také olomoucký magistrát. „Situaci odbor dopravy nyní řeší se zainteresovanými subjekty, kterými jsou Olomoucký kraj a dopravní inspektorát policie. Navržená řešení a požadavky formulované ve výzvě občanů společně prověřují a připravují návrhy řešení, které budou souhrnně předloženy radě města na jednání 11. listopadu," uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Provoz na silnici v Droždíně výrazně houstne hlavně v ranní a odpolední špice, kdy přes tuto místní část jezdí lidé z okolních obcí do Olomouce či se vracejí domů. V některých dnech na automobilový provoz a přechody pro chodce v okolí místní školy dohlížejí strážníci.

 

Autoři | Tisková zpráva | Foto čtenářka Monika

Štítky ČR, doprava, stavby, správa, Olomouc, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.