sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

AKTUÁLNĚ: Střelec na Hejčíně i vykolejený vlak. V Olomouci probíhá jedno z největších cvičení záchranných složek

, aktualizováno 31. října 2019, 14:12

Ve středu 30. října a ve čtvrtek 31. října v Olomouci probíhá dvoudenní cvičení s názvem Amok 2019. Cvičení se účastní všechny složky integrovaného záchranného systému, magistrát města Olomouce a Fakultní nemocnice Olomouc. Jde o jedno z největších cvičení letošního roku.

Železniční nehoda

V taktické části cvičení byla rozehrána situace při železniční nehodě s velkým počtem zraněných a cizinců. Při nehodě zemřelo 10 osob a dalších 200 bylo zraněno. Olomoučtí hasiči ve spolupráci s magistrátem města zřídili Asistenční centrum pomoci, kde rodiny účastníků nehody zjistí, v jakém stavu jsou jejich příbuzní po nehodě.

Asistenční centrum pomoci bylo zřízeno v prostorách magistrátu v Hynaisově ulici. Na fungování centra se podílejí hasiči i pracovníci magistrátu. „K nácviku jsme použili fiktivních profilů zasažených osob a figurantů, kteří hráli rodinné příslušníky hledající své blízké,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Útok aktivního střelce

Ve středu 30. října v deset hodin dopoledne řešily složky integrovaného záchranného systému útok aktivního střelce v objektu v Tomkově ulici v Olomouci, kde se konal seminář pro 60 studentů vysoké školy. Tento zásah řídila policie.

Jakmile oznamovatel zavolal policii, byly na místo poslány všechny policejní hlídky v dosahu. Po příjezdu policisté zahájili policisté zákrok vedoucí k eliminaci střelce. Policisté na místě zřídili štáb a velící policejní důstojník koordinoval všechny složky integrovaného záchranného systému. Přilehlé okolí bylo uzavřeno a doprava byla odkláněna. Policie musela budovu zajistit pro vstup zdravotníků.

Hasiči se podíleli na transportu zraněných a poskytovali první pomoc. Záchranáři poskytovali přednemocniční neodkladnou péči a zraněné převáželi do Fakultní nemocnice v Olomouci. Při této situaci se využilo zřízeného asistenčního centra pomoci, které zajišťuje kontakt mezi zasaženými a příbuznými.

Výpadek elektrické sítě

Během čtvrtka 31. října probíhá další část cvičení. Probíhá simulace rozsáhlého výpadku elektrické energie po požáru trafostanic a poškození distribuční sítě elektrické energie v Olomouci. „V Olomouci hoří několik trafostanic. Kvůli požárům dojde k rozsáhlému výpadku elektrické energie a nevypadá to, že by se měly dodávky elektřiny rychle obnovit. Situace, která může reálně nastat na území města kdykoli," popsala situaci mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči a magistrát si procvičí postupy, které by při výpadku elektrické energie směřovaly k rychlé obnově dodávek energie a zajištění provozuschopnosti velkých zdravotnických zařízení na území města.

Foto HZSOL

Štítky cvičení, hasiči, policie, záchranáři, Amok 2019, Olomouic

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.