neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Hrad Šternberk opravuje soubor kachlových kamen. Projekt vyjde na 1,5 milionu korun

Soubor 13 historických kachlových kamen státního hradu Šternberk prochází rozsáhlou obnovou. Patery kamna už jsou téměř hotová, na ostatních budou restaurátoři pracovat v příštím roce. Kamna pocházejí z celé Evropy, na hrad si je přivezli tehdejší majitelé, Lichtenštejnové. Po obnově se stanou součástí prohlídkového okruhu hradního paláce. Projekt vyjde zhruba na 1,5 milionu korun, řekla dnes kastelánka hradu Helena Gottwaldová.

Na obnově pracují tři restaurátorky, práce by měly být hotové v srpnu příštího roku. "Pro nás je to velký přínos. Na restaurování máme každoročně částku 100.000 až 200.000 korun, takhle objemná částka je výjimečná. Týká se to navíc jednoho mobiliáře, na řadu let bude opět vystaráno," uvedla kastelánka.

Hrad Šternberk si letos připomínal 750 let od první písemné zmínky. Založil ho v polovině 13. století Zdeslav z Chlumce a ze Šternberka, příslušník starého českého šlechtického rodu. První písemný záznam o hradu je v listině z roku 1269. Dokument zároveň vymezoval hranice šternberského panství a kláštera Hradisko. Z obranného sídla byl hrad v 70. letech 14. století přestavěn a rozšířen, v 16. století se uskutečnila jeho renesanční rekonstrukce. Hrad vyžíval jako svou rezidenci biskup Albert II. ze Šternberka, mezi majitele patřil například rod Berkůz Dubé a Lipé, Šternberkové či Lichtenštejnové.

Soubor historických kachlových kamen je vzácně dochovanou součástí fondu hradu. Jejich vznik je datován v rozmezí od 16. do 20. století. Původ kamen pokrývá území Moravy, Rakouska, Německa i Švýcarska. Všechna kamna byla na Šternberk dovezena a instalována mezi lety 1886 až 1920, tedy v období, kdy se uskutečnila velká rekonstrukce hradu iniciovaná posledními majiteli, Lichtenštejny, uvedli památkáři na stránkách Národního památkového ústavu. "Při restaurování navíc dochází k upřesnění datace kamen i toho, odkud pocházejí," doplnila kastelánka.

Kamna byla různě poškozená, znečištěná, glazura byla na některých místech otlučená a některé kachle uvolněny. Práce restaurátorů jejich stav nejen zlepší, ale zamezí i jejich dalšímu chátrání. "Soubor kamen je výjimečný a jsou velmi hodnotná," dodala kastelánka.

 

 

 

 

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, zajímavosti, Šternberk, kamna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.