pondělí 29. dubna 2024 Robert

PŘEHLED: V Olomouckém kraji někde zdraží pitná voda, odpad či jízdné městské hromadné dopravy

Obyvatelé některých měst v Olomouckém kraji zaplatí příští rok více peněz za pitnou vodu či za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Zvýší se také základní jízdné v městské hromadné dopravě v Olomouci. Naopak na řadě míst zlevní platby za teplo.

Moravská vodárenská od 1. ledna příštího roku zvýší na Prostějovsku cenu vodného a stočného o 3,38 koruny na 81,37 koruny za metr krychlový pitné vody. S DPH bude cena vodného a stočného od 1. ledna činit 93,57 koruny, zatímco letos je 89,69 koruny.

Od Nového roku Moravská vodárenská zdraží vodu také na Olomoucku. Cena metru krychlového vody se tam zvýší o 1,74 koruny na 75,66 koruny. S DPH bude cena činit 87,01 koruny, letos to je 85,01 koruny.

V Olomouci příští rok vzroste i poplatek za komunální odpad z nynějších 660 korun na 816 korun za osobu. Město už dříve vypočítalo, že skutečné náklady na svoz komunálního odpadu jsou v přepočtu na obyvatele takřka o 200 korun vyšší než dosavadní poplatek 660 Kč. Rozdíl v předchozích letech dotovalo město.

Naopak obyvatelé Přerova budou platit za komunální odpad stejně jako letos, tedy 700 korun. Poplatek za odpad se ve městě zvyšoval naposledy loni. K dalšímu zvýšení poplatku vedení města nepřistoupilo přesto, že současný poplatek veškeré náklady spojené se svozem a likvidací odpadu nepokryje. Město ze svého rozpočtu doplácí za každého Přerovana 107 korun.

Olomoučtí radní nedávno schválili zvýšení ceny základní jízdenky na městskou hromadnou dopravu v Olomouci o čtyři koruny na 18 korun při současném snížení ceny celoročního kuponu z 3200 korun na 2950 korun. Úprava cen jízdného má v olomoucké MHD začít platit od 1. dubna příštího roku. Město cenu základní jízdenky na MHD naposledy zvýšilo roce 2011, a to o dvě koruny na 14 korun.

V řadě měst příští rok i díky snížení sazby DPH z 15 na deset procent zlevní teplo dodávané z centrálních zdrojů. Domovní správa Prostějov už na svém webu oznámila, že kalkulovaná cena tepla příští rok klesne z letošních 577 korun na 534 korun za gigajoule. Levnější bude také teplo, které odběratelům v Jeseníku či Šumperku dodává společnost Sateza. Například v Šumperku cena klesne z letošních 566 korun na 550 korun za gigajoule.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.