pátek 29. března 2024 Taťána

Lyžovat se dá už téměř všude, ale sněhu je málo

V nejvyšších partiích Jeseníků leží zhruba 35 centimetrů přemrzlého sněhu. Podmínky jsou již ideální i pro běžecké lyžování, stopu najdou jeho vyznavači upravenou z Ovčárny na Praděd i Švýcárnu, ale i z Červenohorského sedla. Oproti loňsku je však přírodního sněhu na horách stále podstatně méně, rozdíl je až půl metru. V provozu jsou již také téměř všechna lyžařská střediska. Mrazivých teplot využívají jejich provozovatelé k zasněžování dalších svahů, které se jim dosud nepodařilo zprovoznit. Lyžuje se již také v nížinách.

Hory byly podle dispečera jesenické horské služby Ondřeje Škovránka v obležení hlavně na Nový rok, záchranáři to pocítili i na vyšším počtu úrazů. „Máme nyní stabilních 35 centimetrů zmrzlého sněhu. Běžkařské stopy mezi Ovčárnou, Pradědem a Švýcárnou jsou stabilně udržované a projeté stopovačem. Lyžařské středisko Praděd Figura je částečně v provozu," řekl dnes ČTK Ondřej Škovránek.

Teploty se v nejvyšších partiích hor pohybují přes den kolem nuly až dvou stupňů nad nulou. Podle dispečera to však na úbytek sněhu či kvalitu stopy nemá vliv. "Podmínky pro zimní lyžování jsou výborné a přispívá to také k návštěvnosti," doplnil dispečer.

I přesto je na horách v porovnání s předchozími roky v tomto období podstatně méně sněhu. Předloni na konci prosince vyhlašovali horští záchranáři v Jeseníkách už druhý stupeň lavinového nebezpečí, tehdy leželo na horách v nejvyšších polohách již kolem metru sněhu. Loni v tuto dobu platil v Jeseníkách už třetí stupeň z pětibodové škály, protože kvůli vydatnému sněžení a silnému větru se na závětrných svazích uložilo jen za 24 hodin více než půl metru sněhu. „Oproti minulým letům se to výrazně liší, toho sněhu bylo v tuto chvíli tehdy už o 40 až 50 centimetrů více," uvedl Škovránek. Dodal, že v Jeseníkách nyní platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Lyžařská střediska si kromě přírodního sněhu pomáhají vydatným zasněžováním. Spustit znovu děla jim umožnily především mrazivé teploty, které v těchto dnech panují. Lyžuje se již téměř všude, ale areály nejsou většinou v provozu celé. Například v Koutech je lyžařům k dispozici šestisedačková lanovka a dva vleky a v provozu jsou sjezdovky Hřebenovka, U Vrtulí a Ke snowparku. Ve Ski aréně Karlov se již podařilo zprovoznit pět lanovek. Ani v Přemyslově na Šumpersku nejezdí dosud všechno. Od vánočních svátků je v provozu lanová dráha a modrá sjezdovka.

Lyžuje se i v níže položených areálech. Lyžaři mohou například vyrazit do Hrubé Vody na Olomoucku. Ve středu zahájil provoz také areál v Hlubočkách na Olomoucku. Mimo provoz je však nadále areál v Kladkách na Prostějovsku, i tam však provozovatelé pracují na jeho otevření.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.