pondělí 29. dubna 2024 Robert

Hrad Helfštýn navštívily při novoročním výstupu tisíce lidí

V obležení turistů se dnes ocitl středověký hrad Helfštýn na Přerovsku, který se lidem otevřel při tradičním novoročním výstupu. Památku, která je jinak v zimě uzavřená, navštívil letos rekordní počet účastníků, celkem 4717, řekl kastelán Jan Lauro. Lidé hrad "dobývali" ze všech stran. Mířili k němu pěšky od Lipníku nad Bečvou, ale i od Hranic. V porovnání s loňskem jich bylo o 1400 více, dosavadní rekord z roku 2018 byl překonán téměř o 800 lidí.

Návštěvníky dnes provázelo na jejich cestě spíše jarní počasí. „Letošní ročník navštívilo za celou dobu trvání akce nejvíce lidí, bylo jich 4717. Myslím, že největší zásluhu na tom mělo jarní počasí, jen ráno byla trochu ledovka," uvedl kastelán. Na Helfštýn zamířily nejen rodiny s dětmi, ale i řada chovatelů psů. K tradičním majitelům tibetských dog se letos houfně přidali chovatelé vlkodavů, kteří majestátně vyčnívali z davu. Výstup si užívali i zástupci obcí či kluby a spolky včetně legionářů.

Počet návštěvníků, kteří se na hrad v tuto dobu vydají, správa hradu nedokáže dopředu odhadnout. Záleží vždy na počasí. V předchozích ročnících lidi od výstupu na hrad na kopci u Týna nad Bečvou ale neodradil ani mráz, sněhová kalamita či déšť. Letošní jarní počasí sice přispělo k rekordní návštěvnosti, lidé však přišli o typickou zimní atmosféru hradu; po sněhu nebylo ani památky. "Nepočítáme s tím, že by se rekord měl někdy v budoucnu opakovat, jedině kdyby ty zimy ustupovaly a byly tak přívětivé jako ta letošní. Kdyby tohle byl rekord, bohatě to stačí, byla tady hlava na hlavě," doplnil Lauro.

Hrad se nyní opět uzavře a zazimuje, znovu se otevře až první víkend v březnu. Návštěvníci budou moci o březnových víkendech navštívit hrad bez průvodce, hlavní sezona začne v dubnu, dodal kastelán.

Středověký hrad Helfštýn byl naposledy před zimou otevřen pro návštěvníky o posledním listopadovém víkendu. Loni měl za sebou Helfštýn nejnáročnější sezonu ze všech památek v Olomouckém kraji. Hrad už druhým rokem omezují rozsáhlé stavební práce na záchraně renesančního paláce a loni k nim přibylo i uzavření příjezdové cesty. I tak podle kastelána hrad do uzavření sezony navštívilo zhruba 70 000 lidí. Letošní rok by se měly opravy dokončit a správa hradu očekává zvýšení návštěvnosti na obvyklých 90 000 až 100 000 lidí.

Autoři | Foto Hana Jandová

Štítky ČR, památky, kondice, Helfštýn, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.