pondělí 29. dubna 2024 Robert

V Olomouckém kraji klesla porodnost, oproti minulému roku o 280 dětí

V Olomouckém kraji loni v meziročním srovnání výrazně klesla porodnost. V šesti porodnicích kraje se narodilo 6238 dětí, což je o 280 novorozenců méně než v roce 2018, zjistila od mluvčích nemocnic. Porodnost klesla ve všech nemocnicích kromě přerovské, tam naopak přišlo na svět o 37 dětí více než předloni. Největší pokles zaznamenala nemocnice ve Šternberku na Olomoucku, a to o 118 dětí, ve Fakultní nemocnici v Olomouci jde o pokles o 95 dětí. Méně dětí se narodilo také v šumperské a jesenické nemocnici.

Ve fakultní nemocnici se loni narodilo 2413 dětí. Porodnost klesla i předloni, tehdy to bylo v meziročním srovnání o 37 novorozenců. Nyní je pokles ještě vyšší, i tak se stále drží nad hranicí 2400 dětí, kterou nemocnice poprvé dosáhla v roce 2014. „V roce 2019 se v olomoucké fakultní nemocnici narodilo 2413 dětí, z toho 1159 holčiček a 1254 chlapečků. Za celý uplynulý rok přitom nenastal jediný den, během nějž by zde nikdo nepřišel na svět. Nejvíce plodný byl 23. říjen, kdy se narodilo 14 dětí," řekl mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Dosud největší počet novorozenců zaznamenala zdejší porodnice v roce 2017, a to 2545 dětí.

Ve šternberské porodnici přišlo na svět loni 1009 dětí; předloni jich bylo 1127. Vyšší pokles zaznamenala také porodnice v Prostějově, kde loni lékaři pomohli na svět 832 dětem. O rok dříve jich bylo o 63 více. Pokles hlásí i jesenická nemocnice, a to o 14 novorozenců, loni se v ní narodilo 282 dětí.

V šumperské nemocnici se narodilo loni 884 dětí, v meziročním srovnání jich bylo o 27 méně. „V loňském roce se v šumperské porodnici narodilo celkem 453 chlapečků a 431 děvčátek. Rok 2019 byl v Šumperku bohatý i na porody dvojčátek, kterým na svět pomáhali zdravotníci hned osmkrát," řekla mluvčí nemocnice Hana Hanke.

Jedinou porodnicí v Olomouckém kraji, kde naopak dětí přibylo, je přerovská nemocnice. Podle údajů na stránkách nemocnice zde byl loňský rok bohatší na chlapce. Těch se narodilo o 42 více než děvčat. V přerovské porodnici loni přišlo na svět 818 dětí, z toho bylo 430 chlapců, 388 děvčat a pět párů dvojčat.

Mezi jmény, které rodiče svým dětem dávají, se podle statistik nadále nejvíce drží tradiční česká jména, jako je Jan, Jakub či Tomáš, a u holčiček Tereza, ale i Ema či Adéla. V jesenické nemocnici vítězila mezi dívčími jmény Sofie, Laura a Anna, mezi jmény chlapců zase Lukáš či Patrik. Nouze nebyla ani o méně obvyklá jména, narodil se zde například Jason, Tailer, Kevin a Manolis, z holčiček pak Chloe, Vivien nebo Sia. V ostatních nemocnicích zase porodníci pomohli na svět Armanimu, Taře, Zoe, Medě, Mateovi či Barnabášovi.

Autoři | Foto pexels.com

Štítky rodina, děti, kraj, porodnost, děti, porodnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.