sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

S oteplením přišel déšť. V Jeseníkách se nadále lyžuje, běžkaři musí výš do hor

Po několika mrazivých dnech se musejí lyžařská střediska v Jeseníkách vypořádat s oteplením. Na mnoha místech přišel déšť, i tak se však sjezdové tratě daří provozovatelům udržet v provozu. Běžky si kvůli nedostatku přírodního sněhu užijí lidé pouze ve vyšších polohách hor. Podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka tam leží kolem čtyřiceti centimetrů sněhu a hlavní běžecké tratě jsou protažené. V horách platí první stupeň lavinového nebezpečí.

„Na horách máme momentálně dva stupně nad nulou, je mlha a drobně mrholí. Na Ovčárně jede jeden lyžařský vlek B, spodní areály jsou v provozu bez problémů. Co se týče běžeckých tras je urolbovaná běžecká trasa z Ovčárny na Červenohorské sedlo, do středy byla stopa ve výborné kondici, uvidíme, co s tím udělá počasí, sněhu tam není moc, je tam zhruba 20 centimetrů," uvedl Hejtmánek. Lidé se na běžkách dostanou dále i na Vřesovou studánku, dojet na běžkách se dalo v týdnu až do Kout nad Desnou. V nejvyšších partiích hor leží podle Hejtmánka průměrně kolem čtyřiceti centimetrů sněhu. Mrholením sníh sedá, nicméně v nejvyšších partiích hor je stále bílo.

Střediska už zaplňují lyžařské kurzy, některé jsou například v Karlově. Ve Ski Aréně Karlov je v provozu pět lanovek. V uplynulých mrazivých dnech provozovatelé zasněžovali, nyní zde je stejně nepříznivé počasí spojené s vyššími teplotami a deštěm jako v ostatních částech kraje. „Příroda letos provozovatelům lyžařských středisek příliš nepomáhá. I na běžky se musí do vyšších partiích hor, z Karlova musejí běžkaři několik kilometrů pěšky, než mohou běžky nazout," řekl mluvčí areálu Jaroslav Lukeš.

V předchozích dnech se podle něj na sjezdovkách díky mrazivým teplotám zasněžovalo. „Většina sjezdovek je v provozu, na svazích leží zhruba 50 centimetrů technického sněhu. O víkendu sice napadlo zhruba 12 centimetrů, ale ten základ je technický. Podle předpovědi má přijít teplejší počasí. Nebojíme se, že bychom o sníh přišli, určitě vydrží, ale kvalita lyžování bude počasím ovlivněna," doplnil Lukeš.

I přes nepřízeň počasí se daří udržet sjezdovku v plném provozu například v areálu X-Park Františkov na Šumpersku. Do víkendu se na tom podle provozovatelů nic nezmění. „Nyní je na svahu třicet centimetrů technického a přírodního sněhu, vlek jede denně od 09:00 do 12:00. Začínající a malí lyžaři mají zdarma k dispozici dětský vlek, zasněžený technickým sněhem," uvedla provozní areálu Petra Ševčíková. V provozu jsou i areály poblíž Olomouce, V Hrubé Vodě i v Hlubočkách.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžování, počasí, rekreace, hory, Jeseníky, skiareály

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.