pondělí 6. května 2024 Radoslav

Zesnulý majitel Meopty propůjčí své jméno jedné z přerovských ulic

Zesnulého majitele přerovského podniku Meopta-optika a válečného veterána Paula Rausnitze bude Přerovanům navždy připomínat jedna z ulic, která po něm ponese jméno. Rozhodli o tom dnes jednomyslně zastupitelé. Rausnitz, přezdívaný přerovský Baťa, zemřel v 90 letech v listopadu 2018. Ulice Paula Rausnitze se nachází na okraji města na dohled od jeho podniku. Začíná křižovatkou s Dvořákova ulicí a končí novou výstavbou.

Žádost o pojmenování ulice podali na město zástupci společnosti Meopta-optika. V žádosti se uvádí, že pojmenování ulice jménem Paula Rausnitze má připomínat tohoto výjimečného člověka, jeho charakter, lásku k vlasti a podnikavého a pracovitého ducha. Ulice se nachází u výrobní haly Gambro, která byla podle navrhovatelů pro Rausnitze srdeční záležitostí - sám ji zadal a nechal vystavět. „Obslužná komunikace k ní vedoucí, kterou nechal postavit, pak symbolizovala podnikatelskou cestu Paula Rausnitze k rozvoji Meopty a Přerova,“ stojí v žádosti.

Rodina Rausnitzových pocházela z Jablonce nad Nisou, republiku opustila v roce 1939 kvůli svému židovskému původu. Původně chtěli odjet do USA, přes Polsko se ale nakonec za dramatických okolností dostali do Sovětského svazu. Do Československa se Paul Rausnitz vrátil s bratry jako voják československé armády, do které vstoupil ve 14 letech. Rok po skončení války odešel Paul Rausnitz s rodinou do USA, kde s bratry založil společnost WEPRA. Nejprve dováželi do USA českou bižuterii a když jim komunisté zkonfiskovali jablonecký majetek, začali spolupracovat se světoznámou klenotnickou firmou Swarovski.

Po roce 1990 se Paul Rausnitz vrátil do Československa, svými investicemi tehdy zachránil upadající přerovskou Meoptu. Vybudoval z ní postupně prosperujícího výrobce sportovních dalekohledů, puškohledů i speciálních optických přístrojů. Podnik s 2300 zaměstnanci patří nyní mezi největší zaměstnavatele v regionu. Tržby Meopty se v minulých letech pohybovaly kolem dvou miliard korun.

Čechoameričan Paul Rausnitz oslavil v roce 2018 devadesátiny a ve stejném roce převzal osobně v květnu titul Čestný občan města Přerova. „Teď jsem občanem dvakrát. Jsem normální český občan a přerovský český občan. Dělá mi to radost. Narodil jsem se s Českem a umřu s Českem, ale umřu s dvěma občanstvími. Jsem na to hrdý. Doufám, že je obě ještě několik let využiju,“ řekl tehdy Rausnitz. Zemřel ale o půl roku později.

Za posledních šest let má Přerov a jeho místní části 11 nových ulic. Jsou to ulice Gen. Fajtla, Pavla Nováka, Markulčekova, Kotasova, Ke Kočířům a U Cihelny. V roce 2017 vznikla ulice U Montáže. A předloni byly schváleny názvy ulic Hvězdná, Obilná, Štěpnice a Nad Roklí.

Autoři | Tisková zpráva | Foto FB Meopta- Optika s.r.o.

Štítky Meopta optika, Rausnitz, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.