neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Do sbírky na údržbu běžeckých stop v Jeseníkách může přispět kdokoli

Milovníci běžeckého lyžování, kteří využívají bílých stop v Jeseníkách, mohou na pěti místech přispět na jejich údržbu. Sbírku pořádá sdružení cestovního ruchu Jeseníky, které má údržbu stop na starosti. Podle jeho zástupců údržba běžeckých tratí stojí v Jeseníkách ročně zhruba dva miliony korun, kromě samotného sdružení na ni přispívá také kraj, města či mikroregion. Přesto však částka nepokrývá veškeré náklady. Peníze ze sbírky půjdou přímo lidem, kteří se o stav jednotlivých úseků starají, řekl ředitel sdružení Tomáš Rak.

Na údržbu běžeckých tratí přispívá každoročně kraj částkou 900.000 korun, sdružení dává částku 450.000 korun, Mikroregion Jesenicko 200.000 korun a šumperská radnice 100.000 korun, přispívají i další města a obce. Ale nestačí to. „Když si spočítáme kilometry a četnost úpravy, která je závislá podle počasí a dalších parametrů, tak proplácíme udržovatelům pouze poměrnou část," uvedl Rak. Podle něj hodinový provoz rolby stojí minimálně 1500 korun; systém však proplácí lidem, kteří se o určité úseky tratí starají, jen 800 korun na hodinu.

Sdružení proto pořádalo sbírku, kterou pořádalo již i dříve; loni do ní lidé přispěli 12.000 korunami. Letos na sbírku sdružení zaměřuje větší pozornost a podpořilo ji i možností platby přes terminál. „Přispět může kdokoliv formou drobných mincí do pokladniček na hotelu Červenohorské sedlo, na Švýcárně, Paprsku, Rejvízu a Skřítku," doplnil Rak.

Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu dohlíží na koordinovanou údržbu běžeckých tras v Jeseníkách v devíti sektorech, v Jeseníkách na území Olomouckého kraje jde o 314 běžeckých lyžařských kilometrů. Sdružení zajišťuje nejen peníze, ale připravuje také plán tratí, vyřizuje potřebná povolení a zajišťuje souhlas vlastníků pozemků, v soutěži vybírá provozovatele, kteří se o trasy v Jeseníkách starají po jednotlivých sektorech.

Nejvytíženějšími stopami na jesenické běžecké magistrále je trasa mezi Červenohorským sedlem a Švýcárnou a také oblast Paprsku, doplnil Rak. Sdružení zajišťuje pro běžkaře také skibus, který je každý víkend vyváží na Červenohorské sedlo. Zastávky má v Lipové - lázních, v Jeseníku či v Koutech. Skibus jezdí pravidelně o víkendech až do poloviny března.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sbírka, rekreace, hory, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.