neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Uzavřenou oblast Litovelska střeží s policisty i dobrovolní hasiči

Ve střežení oblasti Litovle, Uničova a dalších 19 obcí, která byla uzavřena v pondělí kvůli obavě z šíření koronaviru, začali policistům ode dneška naplno pomáhat dobrovolní hasiči. Poskytují jim pomoc na dvou desítkách míst, kde policisté usměrňují dopravu a zamezují neoprávněným vjezdům či výjezdům z oblasti. Dobrovolní hasiči z celého Olomouckého kraje budou na místě působit do odvolání, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Policisté dosud nezaznamenali žádné zásadní porušení nařízení, řekla dnes ČTK jejich mluvčí Jitka Dolejšová.

„Ve spolupráci s policií jsou nasazeny na stanovištích také jednotky dobrovolných hasičů. Jsou podporou pro zasahující policisty, plníme jejich požadavky. Plynulé nasazení je od dnešních ranních hodin do odvolání," uvedl mluvčí hasičů.

Dobrovolní hasiči se budou na místě střídat ve dvanáctihodinových intervalech. Policisty posilují jednotky v nejnižším stupni zařazení tak, aby nebyla narušena akceschopnost hasičů při mimořádných situacích. "Točí se na místě jednotlivé okresy, zapojen je tak celý Olomoucký kraj. Na místě se střídají jednotky z Prostějovska, Přerovska, Šumperska i Jesenicka," doplnil mluvčí hasičů.

Krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld v pondělí po uzavření oblasti uvedl, že na 22 stanovištích slouží ve dvanáctihodinovém režimu 160 policistů. "Od pondělka, kdy bylo vyhlášeno mimořádné opatření, jsme nezaznamenali žádné zásadní porušení veřejné vyhlášky Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje zakazující vstup, pohyb a pobyt osob v dané lokalitě, žádná osoba nebyla doposud v souvislosti s opatřením sankcionována," řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Apelovala přitom na veřejnost, aby důsledně dbala pokynu policistů a byla k sobě vzájemně ohleduplná. Poukázala také na vstřícnost i nabízenou pomoc, kterou na místě lidé policistům nabízejí.

Oblast 21 obcí na Olomoucku byla uzavřena od pondělních 03:00. Nařízení je vyhlášeno kromě Litovle, Uničova a Červenky také pro obce Chořelice, Chudobín, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty a Střelice u Litovle, a to na dobu 14 dní. V oblasti je do této doby 31 potvrzených případů nákazy koronavirem, síť kontaktů je však velice rozsáhlá a jde až o tisícovku lidí, uvedl již dříve hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). V celém Olomouckém kraji je podle dosavadních testů nakaženo 39 lidí, poslední případ přibyl dnes v oblasti Šternberku.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zdraví, policie, hasiči, koronavirus, Litovelsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.