pátek 3. května 2024 Alexej

Modrá jako symbol porozumění. Rozsvítí se také Olomoucký kraj

Letos už se sedmým rokem napříč Českou republikou rozsvítí modrá světla. Kampaň „Česko svítí modře“ začíná 2. dubnem, který je Světovým dnem porozumění autismu a trvá až do konce měsíce.

K osvětové kampani, která má posilovat vědomí sounáležitosti a solidarity s lidmi s poruchou autistického spektra, se připojí také Olomoucký kraj. V noci ze čtvrtka na pátek se v rámci projektu s názvem „Česko svítí modře“ budova krajského úřadu rozsvítí modrými světly.

„Ani přes těžké období, kterým teď v souvislosti s Covid-19 prochází celá naše země, nezapomínáme na ty, kteří s nepřízní osudu bojují každý den,“ komentuje událost Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Modrá barva symbolizuje komunikaci, jednu z oblastí, která je pro lidi s autismem problematická a pro vzájemné porozumění zcela zásadní. V České republice se do modrých barev zahalí také Petřínská rozhledna nebo Jaderná elektrárna Dukovany.

Kampaň „Česko svítí modře“ vznikla v roce 2014 pod platformou Naděje pro autismus, kterou založili převážně rodiče osob s autismem. Jejím cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o problematice poruch autistického spektra a její celorepublikové zahájení připadá na 2. dubna. Tento den Organizace spojených národů vyhlásila jako Světový den porozumění autismu (World Autism Awareness Day). Událost trvá až do konce měsíce a má propojovat organizátory osvětových akcí napříč celou republikou.

Autismus je vrozenou poruchou vývoje sociální interakce a komunikace. Důsledkem poruchy je odlišnost ve vývoji a fungování mozku, která způsobuje, že se jedinec chová a myslí jinak než jeho vrstevníci. „Včasný záchyt autismu a započetí cílené terapie zvyšuje šanci, že se podaří nastartovat další pozitivní vývoj. V rámci preventivních prohlídek v roce a půl dítěte se již od roku 2016 provádí vyšetření za účelem včasné diagnostiky autismu,“ říká tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny, Vlastimil Sršeň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky autismus, osvěta, OSN, Česko, modrá, světla, Olomouc, kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.