neděle 5. května 2024 Klaudie

V Olomouckém kraji se chytrá karanténa zatím stále testuje, Litovelsko čeká na plošné testy

Projekt chytré karantény v Olomouckém kraji je zatím stále ve fázi testování. Zavádět se začal od druhé poloviny minulého týdne, kdy se od čtvrtka nastavovaly technické možnosti. V kraji se zároveň čeká na spuštění plošného testování, které by se mělo týkat Litovelska. Bližší pokyny mají hygienici obdržet ve středu.

Chytrá karanténa byla nejprve testována na jižní Moravě, její zavádění pokračovalo v Moravskoslezském kraji a Olomouckém kraji, v Praze a ve středních Čechách, dnes se zapojily další kraje. Podle Haliřové zůstávají první dva kroky stále na epidemiologii. „Projekt chytré karantény, která má řešit validnost a šíři dat ohledně kontaktů a následně navázání spolupráce s praktickými lékaři, se stále vychytává. Chytrá karanténa byla postavena v určitou dobu a mezitím vyšlo a stále vychází řada mimořádných opatření, které karanténa musí v postupu zohlednit. Proto to stále neběží naostro," vysvětlila epidemioložka.

V týdnu by se mělo spustit v kraji také plošné testování, které se bude týkat Prahy, jižní Moravy, Litoměřicka a právě z Olomouckého kraje Litovelska. Cílem je zjistit podíl nakažených mezi obyvateli Česka. Zatím však nezačalo, podrobnosti očekávají hygienici ve středu. Podle nich avizované plošné testování mohou čísla pozitivních případů navýšit - u řady lidí má totiž nemoc jen lehké příznaky nebo jsou bez příznaků. „Uvidíme, co takový hromadný výsledek přinese, očekáváme, že se čísla pohnou nahoru," dodala hygienička.

Lékaři by měli otestovat v plošném testování, které by mělo ukázat promořenost populace, až 28.000 lidí. Reprezentativní vzorek testovaných by měl vznikat podobně jako například u průzkumů veřejného mínění, kdy se vybere zhruba 1000 lidí různého věku, pohlaví, z různě velkých obcí nebo různého vzdělání.

Čtete také:

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, karanténa, chytrá karanténa, opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.