úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Litovel Moravan je oblíbený už téměř 40 let. Teď si můžete o pivní legendu dokonce zasoutěžit

PR článek

Už přes sedmatřicet let mohou hanáčtí milovníci piva vychutnávat světlé pivo Litovel Moravan. U jeho zrodu stál dnešní emeritní sládek Miroslav Koutek. Ani téměř po 40 letech obliba Moravanu neupadá. Navíc pravidelně boduje na degustačních soutěžích. Vy si teď s Pivovarem Litovel můžete o tuto legendu, která je nově i v Lidlu, zasoutěžit.

Jak na to? Stačí nakoupit 5 lahví piva Litovel Moravan v kterémkoli supermarketu a poslat fotografii účtenky do zpráv na Facebooku Pivovaru Litovel. Každý den jeden ze soutěžících vyhraje a získá 24 plechovek piva Litovel Moravan na horké dny, které se blíží. Soutěž končí ve středu 10. června.

Odkud se vzalo legendární pivo z Hané?

Populárnímu pivu Litovel Moravan dala vzniknout nepestrá nabídka piv, která v minulosti panovala. „Obchody nabízely jen světlou neetiketovanou desítku a výjimečně etiketovanou dvanáctku. Desítka se na Hané pila běžně, dvanáctka zase spíš jen o svátcích,“ vypráví emeritní sládek z Pivovaru Litovel Miroslav Koutek.

Počátkem osmdesátých let byli zdejší pivovarníci vyzváni, ať uvaří něco nového. „Společně s kolegy jsme stavěli na pivovarnickém řemesle, které se u nás předává z generace na generaci, a v našich kotlích jsme nechali zrodit pivo, které v té době bylo rozhodně neobvyklé. Pojmenovali jsme ho Moravan na počest kraje, odkud pochází. Navíc jsme novinku opatřili etiketou. Takovým pivům jsme u nás v pivovaru říkali ‚obrázková‘,“ pokračuje emeritní sládek. Díky tomu Litovel Moravan začal v tehdejších prodejnách, kde byla piva bez rozdílu jedno jako druhé, okamžitě budit velkou pozornost.

Litovel Moravan stále patří u milovníků piva mezi ty nejpreferovanější. Jeho kvalitu, kterou zaručují pečlivě vybrané suroviny z úrodné Hané a voda z Litovelského Pomoraví, oceňují i odborníci. Naposledy dostal stříbrnou medaili na soutěži World Beer Awards 2019 v Londýně. Rok předtím si na své konto připsal dvě zlaté medaile z pivního klání České pivo a ze Zlatého poháru PIVEX.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Rasch,

Štítky litovel, pivovar, moravan, pivex, pivo, sládek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.