neděle 5. května 2024 Klaudie

Ze zaplavených obcí na Uničovsku hasiči odváží tuny poškozeného materiálu

Od začátku týdne pomáhají hasiči občanům ze zatopených obcí na Uničovsku, které v noci z neděle na pondělí postihly bleskové záplavy. Odváží se naplavený materiál a bahno těžkou technikou na skládky. Hasiči také pomáhají s čerpáním studní, sklepů, garáží a dalších objektů. V oblasti bylo ve čtvrtek nasazeno 30 jednotek a 250 profesionálních i dobrovolných hasičů.

„V Šumvaldu jsme provizorně opravovali desítky metrů poškozených komunikací. Statik procházel obecní i krajské mosty. Pouze jeden obecní most není vhodný pro osobní dopravu, pěší jej využívat mohou. Využili jsme také sací bagr, čerpací kontejnery a další těžkou techniku, která odvážela tuny zaplaveného a poškozeného materiálu a bahna. Postupně se odklízí a čistí komunikace i koryto řeky,“ říká mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Statik v Šumvaldu celkově prozkoumal třicet objektů. K demolici jsou stále určeny dva domy, jeden museli hasiči stabilizovat pažením. V Oskavě čerpali studny a zároveň kráčející bagr čistil a rozšiřoval koryto řeky. Navážely se kameny, kterými se zpevnil břeh řeky u podemletého objektu. Také v Dlouhé Loučce byla potřeba pomoc. Hasiči tady čerpali studny a garáže, odvážely se tuny poškozeného a zaplaveného materiálu.

„Humanitární pomoc shromažďujeme na stanici v Uničově. Na základě požadavků obcí jsme rozvezli 280 kusů vysoušečů a další materiál. Nejvíce lidé potřebují dezinfekční a úklidové prostředky, hygienické potřeby, nářadí všeho druhu, které jim postupně do obcí navážíme. Pokračuje také šetření humanitárních organizací v oblasti,“ dodává Balážová.

V nasazení byli rovněž policisté, kteří pokračovali v pátrání po pohřešované ženě v okolí toku Oskavy. Více než 60 příslušníků pomáhalo místním lidem s vyklízením poškozených věcí z rodinných domů. Zapojeno bylo také 15 příslušníků Armády ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky hasiči, povodně, uničov, pomoc, voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.