čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Olomoucký kraj už kvůli pandemii koronaviru přišel o 400 milionů korun

Příjmy Olomouckého kraje letos kvůli dopadům epidemie koronaviru na tuzemskou ekonomiku a výběr daní dosud klesly zhruba o 400 milionů korun. Vedení kraje odhaduje, že za celý rok by se výpadek daňových příjmů mohl přiblížit až k miliardě. Hejtmanství proto uvažuje o úvěru 700 milionů korun, s jehož pomocí by nečekaný propad příjmů letos a příští rok překlenulo. Krajským zastupitelům to dnes řekl hejtmanův náměstek Jiří Zemánek.

Výpadek daňových příjmů, které tvoří hlavní pilíř rozpočtu kraje, podle Zemánka nabral tempo po vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru.

„Předběžné odhady neplnění daňových příjmů k dnešnímu datu jsou asi 400 milionů korun,“ uvedl. Schválený rozpočet Olomouckého kraje na letošní rok počítá s konsolidovanými příjmy 6,096 miliardy korun a výdaji 6,19 miliardy korun. Daňové výnosy kraje se letos podle původního odhadu měly meziročně zvýšit o osm procent na 5,461 miliardy korun.

Kvůli negativnímu vlivu epidemie koronaviru na českou ekonomiku budou skutečné daňové příjmy kraje podstatně nižší. Výpadek příjmů Olomouckého kraje podle predikce ministerstva financí může letos činit zhruba miliardu korun, což hejtmanství podle Zemánka není schopno pokrýt ani s pomocí úspor a rezerv. Plánovaný úvěr by měl obnášet 700 milionů. „Ale to nepředpokládáme, že bychom vyčerpali jenom na krytí rozpočtu na rok 2020, ale máme představu, že by se část té uvažované částky použila i na dofinancování rozpočtu na rok 2021,“ uvedl Zemánek.

Hejtmanství kvůli výraznému propadu daňových příjmů zatím nemuselo rušit velké investice, úspory a rezervy hledá jinde. Olomoucký kraj většinu z rozdělované části loňského zůstatku na svých bankovních účtech ve výši 306 milionu korun ponechal jako rezervu. Na tento účel má hejtmanství v záloze 237,3 milionu korun, dalších 15 milionů korun obnáší finanční rezerva krajské rady.

Výpadek daňových příjmů má podle Zemánka přesto negativní vliv na peněžní toky hejtmanství, které kvůli tomu stáhlo volné finanční rezervy na svých účtech. Ekonomický odbor podle Zemánka zároveň prověřuje možnost úvěru, který by mělo krajské zastupitelstvo projednat v září. „Řekli jsme, že nepozastavíme žádné dotace a investice a nebudeme stahovat z příspěvkových organizací více, než je možné,“ podotkl.

V letech 2006 až 2014 Olomoucký kraj kumuloval úvěry 4,6 miliardy korun na opravy silnic a další investice spolufinancované z fondů EU. Zadlužení kraje bylo tehdy podle údajů ministerstva financí nejvyšší v zemi. V následujících letech se dluh hejtmanství postupně snížil a nyní obnáší 3,352 miliardy korun.

Autoři | Foto olkraj.cz

Štítky ČR, správa, koronavirus, hospodářství, rozpočet, Olomoucký, kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.