pondělí 13. května 2024 Servác

První stupeň povodňové aktivity přetrvává už pouze na potoce Brodečce

První stupeň povodňové aktivity znamenající bdělost zůstává dnes ráno v Olomouckém kraji v platnosti už pouze na potoce Brodečce v Otaslavicích na Prostějovsku. Hladina řeky Hané ve Vrchoslavicích na Prostějovsku a také říčky Romže v Polkovicích na Přerovsku v noci na dnešek klesla pod jeho spodní hranici. Vyplývá to z údajů Povodí Moravy a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na Brodečce v Otaslavicích evidovali hydrologové dnes v 08:30 stav hladiny na 154 centimetrech, tedy čtyři centimetry nad spodní hranicí pro první stupeň povodňové aktivity. Hladina potoka však s drobnými výkyvy pozvolna klesá.

Hladiny vodních toků v regionu zvedly páteční bouřky. Hasiči v Olomouckém kraji po nich čerpali vodu ze sklepů domů. Zaměstnalo je také odstraňování popadaných stromů a čištění ucpané kanalizace a propustků. V souvislosti se silnými bouřkami zaznamenali v regionu od pátečního odpoledne do sobotního dopoledne zhruba 40 výjezdů, uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová. Největší problémy podle ní byly na Prostějovsku a Olomoucku.

Část Olomouckého kraje by měly bouřky, které může doprovázet přívalový déšť, silný vítr a krupobití, znovu zasáhnout dnes. Vyplývá to z výstrahy ČHMÚ, která platí od dnešního poledne do půlnoci. Podle meteorologů kvůli bouřkám hrozí rozvodnění především menších toků, voda také může podemlít silnice a silný vítr zase vyvracet stromy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, záplavy, hasiči, Olomoucký, povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.