pátek 17. května 2024 Aneta

Olomoucká fakultka má aplikaci pro videokonzultaci mezi lékařem a pacientem

Webovou aplikaci pro dálkovou videokonzultaci pacienta s lékařem vyvinuli odborníci z Národního telemedicínského centra při Fakultní nemocnici v Olomouci. Reagovali tak na situaci, kdy pandemie nového typu koronaviru letos na jaře výrazně omezila kontakt zejména chronicky nemocných pacientů s ošetřujícími lékaři. Novou aplikaci mohou bez nutnosti velkých investic využívat také ostatní nemocnice v Česku. Novinářům to dnes řekl náměstek informačních technologií FN Olomouc Antonín Hlavinka.

Pacient může po registraci odeslat prostřednictvím aplikace lékaři žádost o videokonzultaci. Lékař či zdravotní sestra mu poté potvrdí termín virtuální schůzky pomocí internetového videopřenosu, díky kterému pacientovi odpadne cesta do nemocnice. "Celé řešení bylo postaveno na open source aplikacích, které bylo možné integrovat do řešení bezplatně. Obrovskou výhodou je, že celé řešení videokonzultací běží na infrastruktuře FN Olomouc a neposílá citlivá data přes třetí stranu, jako je tomu u jiných komerčních řešení," uvedl Hlavinka.

Komunikaci mezi chronicky nemocnými pacienty a lékaři na jaře ochromila pandemie koronaviru. "Způsobila komplikaci nejen pacientům s akutními problémy, ale zasáhla zejména pacienty s chronickými onemocněními, kteří nemohli docházet na pravidelné kontroly a v případě zhoršení zdravotního stavu neměli možnost kontaktovat svého lékaře jinak než telefonicky," uvedl přednosta I. interní kliniky FN Olomouc a vedoucí Národního telemedicínského centra Miloš Táborský.

Pomocí nového webového rozhraní lze také poslat online žádost o léky. "Většina chronicky nemocných pacientů, kteří docházejí do specializovaných ambulancí, neměla (v době pandemie) ani možnost zažádat si o léky jinak než telefonicky. A pokud jim lékař telefon nezvedal, tak neměli jinou možnost, jak léky získat," podotkl Táborský.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se české zdravotnictví pandemii koronaviru velmi dobře přizpůsobilo, a to i díky už fungujícím elektronickým receptům, neschopenkám a sdílení dat. Vojtěch upozornil, že telemedicína, jejíž rozvoj pandemie akcelerovala, má obrovský potenciál. Stát proto nastaví jasná pravidla pro její bezpečné fungování. Přispět by k tomu měl zákon o elektronizaci zdravotnictví, který by v září mohla projednat vláda. Vyřešit je třeba například elektronickou identitu lékaře, která souvisí s nahlížením do zdravotních záznamů.

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky ČR, zdraví, vláda, internet, Vojtěch, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.