čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Hasiči v červenci méně zasahovali u požárů. Za výrazný pokles můžou deště

Letos v červenci zasahovali hasiči v Česku u 1516 požárů, zatímco loni jich bylo ve stejném měsíci o 872 více. O výrazný meziroční pokles se zasloužilo deštivé počasí, díky kterému ubylo požárů v přírodě. Letošní červencové požáry si vyžádaly pět lidských životů a 129 lidí se při nich zranilo. Škody způsobené ohněm přesáhly 197 milionů korun, informovala dnes v tiskové zprávě mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená.

Počtem požárů byl letošní červenec z dlouhodobého hlediska průměrný. „Určitě za to mohly silné deště v průběhu celého měsíce. Pokud je půda podmáčená, k požárům v přírodním prostředí, které jsou pro letní měsíce tak typické, dochází mnohem méně,“ vysvětlila Studená.

Loni v červenci, kdy bylo sucho a teplo, vyjížděli hasiči k 2388 požárům, z nichž 1117 bylo v přírodě. Ve srovnání s tím letos bylo požárů v přírodním prostředí pouze 373.

O zásadním vlivu počasí svědčí i údaje za poslední týden letošního července, ve kterém už převažovalo poměrně teplé počasí. Počty požárů v tomto období stouply na bezmála dvojnásobek dlouhodobého denního průměru, který je 49 požárů. „Dnem nejbohatším na požáry se stal 30. červenec, kdy došlo k 91 požárům,“ dodala Studená.

Největší hmotné škody způsobil v letošním sedmém kalendářním měsíci požár, který v noci na 14. července postihl průmyslový areál v Táboře. S plameny bojovalo 50 profesionálních i dobrovolných hasičů. Při požáru se nikdo nezranil, způsobil ale škodu kolem 50 milionů korun.

Statistika červencových požárů za posledních deset let:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS LK

Štítky hasiči, požáry, statistika, déšť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.