pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTO: Spadené stromy, nehody i bahno v domech. Olomoucký kraj zasáhly silné bouřky

Během sobotních nočních hodin zasáhly Olomoucký kraj velmi silné bouřky s intenzivním deštěm. Tyto události způsobily doposud 22 výjezdů hasičů, nejčastěji se jednalo o odstraňování spadených stromů. Situaci budeme nadále sledovat.

Jak jsme již včera v pátek informovali, meteorologové varovali před silnými bouřkami od sobotních osmi večer.

V několika obcích od včerejšího večera až doteď zajišťují dobrovolní hasiči kontrolu kanálových vpustí, čištění naplavenin či oplach komunikace. „Ve většině případů je zde větší problém s naplaveným bahnem nejen na komunikacích. O svém dnes v ne příliš dobré náladě budou hovořit obyvatelé obcí Doloplazy, Velký Týnec, Přemyslovice i další,“ informoval tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák a pokračoval.

„Právě v Přemyslovicích voda z polí a bahno se prohnala i do domácností. Hasiči společně s odčerpáváním vody asistovali i při pomoci s vyklízením postižených objektů. Ve spolupráci s místním starostou bylo také řešeno náhradní ubytování pro zasažené obyvatele,“ prozradil.

K prvnímu výjezdu vyjeli krátce po 20 hodině profesionální hasiči z Šumperka, kteří čerpali vody a odstraňovali naplaveniny z polí.

„Hasiči na místě mimo pomoci obyvatelům zajistili pročištění kanálových vpustí, zbylou část musí místní řešit v následujících hodinách,“ řekl Hošák.

Škody páchal i silný čí nárazový vítr, ten zatím způsobil necelou desítku událostí týkajících se pádů stromů na Šumpersku a Olomoucku. „Například v Nákle u místního vodního díla došlo k pádu několika menších stromů na zaparkovaná vozidla a karavany. Naštěstí zde k žádnému zranění nedošlo, pouze k materiálním škodám,“ sdělil tiskový mluvčí.

Došlo také k několika dopravním nehodám v kraji. „Zda jsou ovlivněny i meteorologickou situací, soudě nemůžeme specifikovat, nicméně i zde bylo nutné pomoci hasičů v souhře s kolegy zdravotníky ZZS Olomouckého kraje. Po pomoci záchranářům jsme pokračovali v bezpečnostním zajištění vozidel, kontrole úniku provozních kapalin i celkové přípravě komunikace pro navazují bezpečný a plynulý provoz na silnici,“ dodal Zdeněk Hošák.

Zatím hasiči vyjížděli k 22 událostem. Například na Olomoucku odstraňovali spadlé stromy v Rozvadovicích, Střeni, Pňovicích. Na Šumpersku dvakrát likvidovali následky dopravní nehody nebo také odstraňovali spadené stromy. Následkům bouřek se nevyhnul ani přerovský okres, protože i zde se museli odstraňovat popadané stromy, a to v Hranice I-Město a ve Veselíčku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky bouřky, Olomoucký kraj, nehody, stromy, spadené, hasiči, voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.