neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Olomouci v sobotu začaly národní Dny evropského dědictví. Otevírají stovky památek i historických budov

V Olomouci dnes začaly národní Dny evropského dědictví. Po celé republice se tak otevřely stovky památek i historických budov, mnohé z nich jsou přitom běžně nepřístupné. Olomouc organizátoři pro zahájení vybrali především kvůli letošnímu dvacetiletému výročí zapsání Sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO. Právě v jeho blízkosti dnes převzali ocenění letošní nositelé tradice lidových řemesel. Jejich výrobky si mohou lidé prohlédnout na výstavě v oranžerii ve Smetanových sadech. Otevřena bude až do 4. října.

Pro Olomouc je národní zahájení této akce poctou, řekl dnes primátor Miroslav Žbánek. „Cením si hlavně reakce a zpětné odezvy od návštěvníků, kteří přijeli z celé České republiky a jsou to lidé, kteří se péčí o kulturní a historický odkaz věnují profesionálně a mnozí z nich se do Olomouce dostali po delší době a oceňují, jak se město měn,“ uvedl primátor.

Tématem letošního ročníku Dnů evropského dědictví jsou památky a vzdělávání. „Dnes máme téměř 800 památek speciálně otevřených a připravených ve zvláštním režimu pro veřejnost. Tím dochází právě ke vzdělávání a posilování vztahů občanů naší republiky k tomu velmi cennému bohatství, které v České republice máme," uvedl předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Libor Honzárek.

Kompletní program olomouckých Dnů evropského dědictví najdete na webových stránkách ded.olomouc.eu.

Podle generální ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové si touto akcí připomínáme, jak významnou roli kulturní dědictví v našem životě hraje. „V tomto roce je to obzvlášť důležité a aktuální a to především s ohledem na to, že památky, kulturní dědictví a kultura obecně byly velmi poznamenány současnou koronavirovou pandemií. Památky byly zavřené, kulturní život se velmi paralyzoval. Jsem velmi ráda, že nemusíme rušit letošní Den evropského dědictví a pevně věřím, že ustojíme podzim, který nás čeká,“ uvedla.

Národní zahájení se ve městě uskutečnilo na Horním náměstí, kde již v týdnu začali zahradníci pro tuto slavnost sázet desetimetrový květinový koberec s barokními vzory. V Olomouci akci doprovázejí po celý týden divadla, výtvarné dílny či výstavy, součástí je také festival Oživ centrum plný designu, jídla a zábavy. Nechybějí ani Olomoucké antikvariátní trhy, FlerJarmark či letní čítárna u kašny. Během Dnů evropského dědictví bude ve městě o víkendu zpřístupněno sedm desítek památek, poprvé budou moci lidé zavítat i do nově zrekonstruovaného Jihoslovanského mauzolea.

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky ČR, Evropa, památky, Olomouc, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.