neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Česku opět platí nouzový stav. Jaká nová opatření jsou od pondělí zavedena?

V České republice od dnešních 00:00 opět platí kvůli vývoji koronavirové epidemie nouzový stav. Doprovází ho opatření s platností na dva týdny, například uzavření středních škol v rizikových oblastech nebo zákaz hromadných akcí ve vnitřních prostorách nad deset lidí, venku nad 20. V restauracích nově může u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

Nouzový stav v Česku platil 66 dní na jaře, nyní byl vyhlášen na 30 dní, tedy do začátku listopadu. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je za jeho vyhlášením snaha zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Resort jej podle Prymuly potřebuje mimo jiné proto, aby mohl zapojit do práce spojené s covidem-19 studenty medicíny. Mnoho zdravotníků je v karanténě.

V okresech, jež jsou na mapě podle rizika nákazy označeny červenou nebo oranžovou barvou, se dnes na dva týdny uzavřou střední školy. Praktická výuka se ale ve školách bude moci konat. O opatřeních rozhodnou hygienici v jednotlivých krajích.

Červenou barvu mají na semaforu hlavní město Praha, Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Většina okresů, 55, je oranžová, což značí druhý stupeň nebezpečí. Dalších 18 okresů je zelených v prvním stupni rizika.

Hudební výchova bez zpěvu

Na základních školách se bude 14 dnů učit hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku. Bez zpěvu bude hudební výchova také ve středních školách a konzervatořích, které zůstanou otevřené. V červených a oranžových okresech přejdou na výuku na dálku kromě středních škol i základní umělecké a vyšší odborné školy.

Zakázány jsou nově hromadné akce s účastí nad deset osob uvnitř a 20 lidí venku. Výjimku mají členové jedné domácnosti, práce v zaměstnání či podnikání nebo zastupitelstva a jednání státních orgánů či soudů. Omezení se nevztahuje také na posilovny či akvaparky. Divadla a kina mohou dál hrát až pro 500 lidí, jsou ale zakázány přestávky na občerstvení. Omezení se týká představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály. Sportovní utkání se mohou konat, ale bez diváků.

V restauracích může být u jednoho stolu maximálně šest lidí. Počet lidí na církevních shromážděních vláda omezila maximálně na 100 s dodržením rozestupů. Při církevních obřadech nemají zaznívat zpěvy - jejich omezení jde podle Prymuly napříč obory. Zpěv je v souvislosti se šířením koronaviru velmi rizikovou oblastí, což dokazují i v Česku případy onemocnění ve sborech, uvedl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČT

Štítky nouzový stav, covid, Prymula, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.