neděle 5. května 2024 Klaudie

Za úterý rekordní počet nakažených. Prymula: V pátek přijdou zásadnější opatření

, aktualizováno 7. října 2020, 11:02

Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku dosáhl v úterý rekordních 4457. Předchozí rekord z pátku tak překonal o skoro 700 případů. V pátek budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) oznámena zásadnější opatření proti šíření covidu-19. Řekl to dnes ve středu novinářům při podpisu memoranda o daru 50 plicních ventilátorů českým nemocnicím. Ještě v neděli avizoval jen mírnější omezení. V pondělí také vláda projedná možnost povolat na pomoc nemocnicím mediky.

Úterní rekordní nárůst o 4457 nových případů nákazy označil ministr za nepříliš příznivý. „Jsme v situaci poměrně intenzivního růstu. Proto je zřejmé, že musíme v pátek přijmout opatření, která budou už zásadnějšího rázu. Musí vést k tomu, abychom křivku oploštili, protože při takovýchto nárůstech bychom v horizontu tří týdnů ohrožovali kapacitu našeho (zdravotního) systému," uvedl.

Kapacity zdravotnictví je podle něj třeba posílit. Dále řekl, že v pondělí se bude vláda zabývat jeho návrhem na povolání mediků na pomoc nemocnicím v rámci nouzového stavu. V dokumentu, kterým vláda nouzový stav vyhlásila, tato možnost výslovně uvedená není.

Opatření se dotknou volnočasových aktivit

„Nouzový stav nevyžaduje, aby to bylo explicitně uvedeno v textu, jak jsem byl informován právníky. Vznikne na to další samostatný právní akt, který to umožní, dnes ráno jsme o tom jednali," doplnil ministr. Podle něj je třeba v příštích třech týdnech, které považuje za kritické, kapacitu posílit a epidemickou křivku ohnout. „Využijeme veškerých možností," dodal.

Prymula poté dopoledne v ČT24 řekl, že lidé mohou očekávat tvrdá opatření na 14 dnů, pak budou dva týdny rozvolňována. „Na dobu 14 dnů předpokládejme, že se vše zpřísní," řekl. Opatření se podle něj dotknou volnočasových aktivit, nikoli ekonomiky. Podrobněji omezení nespecifikoval. Naznačil, že se mohou týkat počtu lidí, kteří se mohou setkávat. V regionech, které jsou nyní na semaforu červené, musí být opatření tvrdší a lidé mohou čekat zpřísnění. „Žádné lockdowny Prahy ani jiných měst nebudou," zdůraznil. Kromě Prahy je na semaforu červené ještě Uherskohradišťsko.

V Česku bylo celkově potvrzeno přes 90 tisíc případů nákazy

Úterní nárůst o téměř 4500 nově pozitivně testovaných překonal dosud nejvyšší o skoro 700 případů. Od březnového začátku epidemie tak již bylo v zemi potvrzeno přes 90 000 případů nákazy, více než polovina z nich za měsíc září. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Roste také počet lidí, kteří potřebují hospitalizaci.

Výrazně v uplynulých dnech stoupal rovněž podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu provedených testů. V neděli dosáhl rekordních 23,74 procenta. V pondělí sice klesl na 17,77 procenta, i přes pokles to ale byl druhý největší podíl nakažených na počtu testů od začátku epidemie. Údaje o podílu za úterý zveřejní ministerstvo až dnes večer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Otázky Václava Moravce

Štítky covid, ČR, nakažených, Prymula, opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.