pátek 3. května 2024 Alexej

Přehledně: Od pátku jsou zavřené posilovny či bazény. Co platí až od pondělí?

V Česku dnes začíná platit část zpřísněných opatření, kterými chce vláda zpomalit šíření epidemie nového koronaviru. Kabinet je schválil ve čtvrtek, platit mají do 25. října. Restaurace musejí zavírat nejpozději ve 20:00, u stolu mohou být maximálně čtyři lidé. Otevřít nesmějí posilovny, fitness centra, vnitřní bazény, koupaliště a zoologické zahrady. Další omezení se týkají nákupních center nebo diskoték. Ještě výraznější omezení začnou platit od pondělka.

V restauracích a hospodách je vedle dalšího zkrácení otevírací doby na 20:00 z nynějších 22:00 ode dneška omezen také počet lidí u stolu na čtyři, dosud to bylo šest. Nadále mohou fungovat výdejová okénka, restaurace mohou znovu otevřít v 06:00. Stejně jako v klubech nebo na diskotékách v nich platí také zákaz živé hudby a tance.

V jídelnách v obchodních centrech se ode dneška počet spolustolovníků snižuje dokonce na dva. Provozovatelé center zároveň musejí vypnout bezdrátové připojení k internetu, aby se zde neshlukovali studenti středních škol, kde byla zrušena prezenční výuka.

V obchodech a provozovnách služeb se mohou zákazníci ode dneška zdržovat ve skupinách nejvýše po dvou lidech v aspoň dvoumetrových rozestupech. Výjimku mají stejně jako u stolu v restauracích členové jedné domácnosti. Od pátku platí také zákaz pro skautské činnosti, které se přesouvají do online prostředí.

Od pondělí kromě zrušení kulturních či sportovních akcí patří například i další. „Nebudou se smět pořádat ani žádné poutě, kongresy či veletrhy. Omezena bude i účast lidí na svatbách či pohřbech a následných hostinách, a to na 30 osob, a na maximálně 500 osob se omezuje i shromažďovací právo, přičemž účastníci těchto akcí se mohou pohybovat v maximálně dvacetičlenných skupinkách udržujících alespoň dvoumetrové rozestupy a musí mít ochranné prostředky dýchacích cest," je psáno ve na webu ministerstva.

Denní nárůsty počtu nových případů koronaviru v Česku byly v úterý, středu a ve čtvrtek rekordní, přírůstek se dostal nad pětitisícovou hranici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MZČR

Štítky covid, ČR, nakažených, Prymula, opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.