neděle 5. května 2024 Klaudie

Babiš vyzval k dodržování opatření, jinak hrozí lockdown. Prymula povolává zdravotníky

, aktualizováno 9. října 2020, 14:25

Vláda možná bude muset přistoupit k dalším omezením proti koronaviru, pokud nebudou všichni v Česku dodržovat stávající opatření, řekl na dnešní tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Nevyloučil v té souvislosti ani tzv. lockdown, tedy nutnost kompletního uzavření ekonomiky jako na jaře v počátcích epidemie covidu-19. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) podle něj pracuje na programech, které podnikatelům nahradí ztráty způsobené vládními opatřeními.

Premiér vyzval lidi, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Lidé v Česku podle něj jistě mají opatření "plné zuby", ale virus musí porazit všichni společně. „Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně. Virus se chová jinak než na začátku roku," prohlásil.

Babiš připomněl, že dříve vylučoval znovuzavedení plošných opatření či tzv. lockdown. Nyní to ale nemůže vyloučit. „Jsou skutečně ohroženi na životě naši spoluobčané," řekl. Lidi vyzval, aby o víkendu byli doma a příští týden pokud možno pracovali z domova. „Opatření mohou být pro některé podnikatele a živnostníky po jaru likvidační, ale příštích 14 dnů bude rozhodujících," řekl. Kapacity nemocnic nelze navyšovat do nekonečna, dodal.

Kompenzace bude vláda řešit příští týden, Babiš je chce cílenější 

Státní pomoc pro podnikatele omezené vládními opatřeními proti covidu-19 by měla být podle Babiše cílenější než na jaře. Předseda vlády dnes novinářům řekl, že kompenzace se řešit budou především příští týden a na starosti je bude mít vicepremiér Havlíček. Diskutovat se bude mimo jiné o odpuštění odvodů na sociální pojištění firmám do 50 zaměstnanců.

Buď budou všichni opatření dodržovat, nebo budeme muset přistoupit k dalším omezujícím opatřením. Nemůžeme vyloučit...

Zveřejnil(a) Andrej Babiš dne Pátek 9. října 2020

Babiš řekl, že se na vládu obrací řada zástupců za stejné obory. Vybídl proto svazy, aby se sjednotily a s vládou o jednotlivých hospodářských odvětvích mluvily jedním hlasem. „Chtěli bychom to dělat cíleně, ne plošně jako za první vlny (epidemie)," řekl ke kompenzacím.

Prymula vyzval zdravotníky pracující jinde k pomoci s koronavirem 

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vyzval zdravotníky pracující v jiných profesích, aby pomohli při epidemii koronaviru. Kapacity zdravotnictví jsou podle něj omezeny i počty zaměstnanců. Za jediný den se covidem-19 nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester, řekl na společné tiskové konferenci s Babišem.

Budeme potřebovat ruku každého z nás, chceme vyzvat zdravotníky i v jiných profesích, aby pomohli," řekl Prymula.

Česká lékařská komora na začátku října zveřejnila, že nakažených zdravotníků je přes 2500, z nich tisícovka je sester. Za září se jejich počet zdesetinásobil. Prymula v neděli v České televizi uvedl, že ve zdravotnických zařízeních se podle něj nakazilo asi deset procent z pozitivně testovaných lékařů a 17 procent sester. Zdravotnické odbory naopak minulý týden uvedly, že se jich v práci nakazila většina.

Jednalo by se o šesté, případně páté ročníky magisterských oborů. Dále poslední ročníky v bakalářském studiu

Ministr Prymula zopakoval, že se připravuje opatření, které v pondělí předloží vládě a které umožní povolání mediků. „Abychom mohli povolávat studenty zdravotnických profesí v posledních ročnících přípravy. V magisterských oborech půjde o šesté, případně páté ročníky, v bakalářských oborech poslední ročníky," upřesnil Prymula.

Studenti lékařských fakult v jarních měsících pracovali v nemocnicích, na odběrových místech nebo hygienických stanicích jako dobrovolníci. Jejich centrální dispečink koordinoval předěkan 3. LF David Marx. „Budu velmi rád za jeho obnovení, abychom měli centrální přehled," uvedl Prymula. Marx ve středu na odborné konferenci povolávání mediků podle krizového zákona kritizoval, podle něj není tento zákon pro takový typ práce vhodný a neřeší například odpovědnost za škody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky covid, Babiš, Prymula, opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.