neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Lyžařské areály v Jeseníkách investovaly miliony a věří, že sezona proběhne

Především do techniky, ale i služeb pro lyžaře investovali letos provozovatelé lyžařských středisek v Jeseníkách. Minulou sezonu jim předčasně zkrátila pandemie koronaviru, kvůli které se musely areály v polovině března uzavřít. Provozovatelé středisek letos počítají s epidemickými opatřeními včetně neobsazování části míst na sedačkových lanovkách. Doufají, že plošně se už areály zavírat nebudou.

Zřejmě největší investici určenou pro celoroční provoz plánuje v příštích letech v horském areálu Kraličák v Hynčicích pod Sušinou u Starého Města na Šumpersku jeho majitel a hlavní investor Dušan Juříček. Areál zabírá více než 600 hektarů a čítá 12 sjezdovek o celkové délce 10,5 kilometru. Sjezdovky jsou vybaveny sedmi vleky. Letos Juříček do areálu investoval 250 milionů korun. „Je to zatím největší jednorázová investice," řekl již dříve ČTK.

Součástí investičního plánu je stavba šestisedačkové lanovky, která bude uvedena do zkušebního provozu letos na podzim. Lanovka má vyhřívané sedačky, je vybavena bezdrátovým wi-fi signálem a za hodinu přepraví až 2500 lidí. V provozu bude celý rok.

V Přemyslově si myslí, že se střediska jak v březnu už nezavřou

V areálu v Přemyslově na Šumpersku investovali loni do zázemí, letos se zaměřili na techniku. „Pořídili jsme novou rolbu a stroj na údržbu sjezdovek a na prohrnování komunikací za sedm milionů korun," řekl provozovatel areálu Jaroslav Podzimek. Doufá, že sezona letos vyjde. „Počasí se nám vrátilo do doby, kdy to bývalo normální. Pokud bude normální i zima, bylo by to dobré. Ohledně karantény si myslím, že už střediska tak jak v březnu nezavřou," doplnil Podzimek. Areál podle něj počítá se zvýšenými hygienickými opatřeními včetně například omezení počtu míst na sedačkách či s rozestupy.

Na Červenohorském sedle plánovali provozovatelé, že rozjedou lanovou dráhu, nepodařilo se jim však vyřídit stavební povolení. „Chybí nám jeden jediný papír. Lanová dráha by se měla stavět tedy na příští rok. Pro letošek však připravujeme dvě novinky, a to zakoupení skipasu on-line, řešíme také s dopravním inspektorátem výjimku podélného parkování na sedle, aby se zkapacitnily parkovací plochy," řekl provozovatel areálu Martin Dubský. Ani on nepočítá s uzavřením středisek. „Věříme, že nám nejvýše přikážou, že lidi na lanovce budou sedět v roušce. Nedovedu si představit, že by nás nenechali lyžovat. Budeme doufat, že se situace nějak vyvrbí," doplnil Dubský.

Zdravime příznivce ČHS v letních měsicich. ????????☀️⛈???????? V tuto dobu měla začít stavba nové lanovky pro váš větší komfort....

Zveřejnil(a) Červenohorské sedlo dne Pondělí 20. července 2020

Přípravy na zimní sezónu už začaly ve sportovním areálu X-Park Františkov v Jeseníkách, kde nyní ladí technické zázemí loňské novinky - cedrové sauny, řekla provozní areálu Petra Ševčíková. V lyžařském areálu se upravuje také 500 metrů dlouhá sjezdovka s kotvovým vlekem, a to hlavně její podklad. „Spolupracujeme s firmou, která chystá kopce ve světových střediscích. Slibujeme si od toho položení kvalitní základní vrstvy, díky níž pak sníh na sjezdovce odolá i vrtochům počasí," zdůvodnila Ševčíková investici.

Většina lyžařských středisek letos na jaře předčasně ukončila sezonu v polovině března po vydaném vládním nařízení proti šíření koronavirové nákazy. Řada provozovatelů přitom plánovala, že lyžovat se bude do konce března, podmínky byly dobré. Po nucené pauze se poté vleky znovu 8. dubna rozjely na Ovčárně, o tři dny později se přidalo i Červenohorské sedlo. Na Ovčárně se nakonec lyžovalo až do 28. dubna.

Autoři | Foto cervenohorskesedlo.eu

Štítky ČR, turistika, rekreace, koronavirus, hory, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.