úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Hladina Moravy asi dosáhne třetího stupně. Jak to vypadá s „Myší dírou“?

V noci na čtvrtek byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Ve středu večer byla uzavřena komunikace „Myší díra“ na obou stranách řeky Bystřičky a brzy by měla být zprůjezdněna. Vzestupnou tendenci ale bude mít řeka Morava ještě dnes a zítra.

„Pokud jde o průjezd Myší dírou, silnice by měla být v nejbližších hodinách otevřena, Technické služby zde ještě odklízejí naplaveniny,“ uvedl dnes dopoledne tiskový mluvčí města Olomouce Michal Folta s tím, že na opačném břehu zůstane ještě uzavřený chodník a cyklostezka. Přepokládá se pokles hladiny Bystřičky.

Jiná situace ale platí u řeky Morava. Její hladina pravděpodobně dosáhne třetího stupně v pátek a úrovně pětileté povodně. Dál by stoupat ale neměla.

„Velmi pečlivě monitorujeme situaci na řece Moravě a jejích přítocích, kontrolujeme i situaci v zahrádkářských koloniích poblíž řeky, aby se nikdo neocitl v ohrožení,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek.

Na novém nábřeží Moravy u vysokoškolských kolejí je pod vodou například půlkruhové schodiště, výše položená cyklostezka je v bezpečí. Budoucí náplavka mezi mosty v ulici Komenského a na Masarykově třídě je rovněž pod vodou.

S občasným zaplavením náplavky, která je součástí koryta řeky, se ovšem při konstrukci nábřeží počítalo. V korytě řeky byly přerušeny práce na protipovodňových opatřeních a odstraněny všechny stroje a materiál, které by mohly být překážkou při zvýšeném průtoku.

Od středy řešili hasiči v okolí Olomouce asi padesát událostí, většinou se jednalo o odčerpávání vody v Hlubočkách, Štarnově, Hynkově, Velkém Újezdu či Věrovanech. Potvrdil to náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Petr Ošlejšek.

„Město v této situaci poskytlo hasičům asi patnáct palet s naplněnými pytli na stavbu hrází,“ doplnil náměstek primátora Martin Major.


Na většině území Moravy, ve Slezsku a na severovýchodě Čech nadále hrozí povodně vyvolané středečním silným deštěm. Nejvyšší povodňový stupeň, označovaný jako stav ohrožení, platil dnes kolem 07:00 na 14 místech. Na dalších 25 měřicích stanicích...


Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB - Martina Piňosová - skupina Olomoučáci | Zdroj olomouc.eu

Štítky voda, Olomouc, povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.