neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Morava stoupá už jen mírně. V Olomouckém kraji stále platí dva druhé povodňové stupně

V Olomouckém kraji nadále platí dva druhé povodňové stupně. Zatímco na Romži v Polkovicích na Přerovsku hladina postupně klesá, na řece Moravě ještě stoupá, i když jen velmi pozvolna. Vzhledem k aktuální situaci však již třetího povodňového stupně zřejmě nedosáhne, uvedl podnik Povodí Moravy. Hladiny řek po středečním vydatném dešti a výrazném vzestupu postupně klesají již i na ostatních místech. Voda však stále v regionu způsobuje komplikace na několika silnicích.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře stupně povodňové aktivity vlivem dotoku přetrvávají v dolních tocích. „Na základě předpovědi budou průtoky v Moravě stagnovat či mírně poklesávat i během dnešního dne. V Olomouci může být dle předpovědi během dneška dosažen i třetí povodňový stupeň, aktuální vývoj ale naznačuje, že se růst hladiny zastaví na druhém povodňovém stupni," sdělil v pátek Chmelař.

„Nadále ovšem trvá upozornění pro občany, aby se nepohybovali v blízkosti rozvodněných vodních toků,“ upozorňuje náměstek primátora Martin Major.

Nárust průtoků by neměl být již tak výrazný

Dopoledne začalo ve východních částech Moravy opět pršet. „Podle předpovědi by srážkové úhrny měly být do 15 milimetrů. Tyto srážky mohou zpomalit poklesy hladin v korytech toků, případně způsobit opětovný nárůst průtoků, který by však neměl být již tak výrazný," doplnil Chmelař.

Zveřejnil(a) SDH Chomoutov dne Pátek 16. října 2020

Na Moravě v Olomouci-Nových Sadech platí od čtvrtka druhý povodňový stupeň, který je vyhlašován od úrovně hladiny 390 centimetrů. Hladina ve městě byla v pátek kolem druhé hodiny odpoledne 419 centimetrů; od 08:00 stoupla o tři centimetry. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, je vyhlašován od 430 centimetrů. Na Romži dosahovala hladina ve čtvrtek ráno výšky tří metrů, pod hranici 260 centimetrů, při které se vyhlašuje třetí povodňový stav, klesla dnes před 03:00. Nyní dosahuje 236 centimetrů.

Další bližší informace naleznete na stránkách Povodí Moravy www.pmo.cz a stránkách Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz

Třebůvka v Lošticích na Šumpersku je na prvním povodňovým stupni

Na dalších čtyřech místech v kraji je první povodňový stupeň. Jde o Třebůvku v Lošticích na Šumpersku, kde byl druhý povodňový stupeň odvolán dnes ráno před 04:00. Hladina tam nyní dosahuje 162 centimetrů, před šesti hodinami to bylo o deset centimetrů více. První povodňový stupeň stále platí také na Blatě v Klopotovicích na Prostějovsku, na Olešnici v Kokorách na Přerovsku a na Hloučele na nádrži Plumlov.

Zřejmě nejvíce záplavy odnesli obyvatelé Brodku u Přerova. Kvůli zatopení části obce policisté zahájili vyšetřování pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.


VIDEO: Povodně zasáhly nejvíce Přerovsko. Policisté prověřují zatopení části Brodku

Tento týden v Olomouckém kraji vydatně pršelo, což se také projevilo zvýšenými hladiny řek, které páchaly škody. Nejhorší situace byla v Brodku u Přerova. Voda se vylila ze břehů Olešnice a zaplavila dokonce část obce. Tuhle událost dokonce...


Podle dopravních informací policie je nadále neprůjezdná silnice mezi od Svojanova po Mírov na Šumpersku, je zaplavená. Ze stejných důvodů je neprůjezdná také silnice mezi Lukavicemi a Bohuslavicemi na Šumpersku a rovněž silnice mezi obcí Dolní a Horní Žleb. Zaplavena vozovka je i u Hustopečí nad Bečvou.

Autoři | Foto SDH Chomoutov, MMOl

Štítky ČR, počasí, záplavy, doprava, Olomoucký, 3.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.