pondělí 29. dubna 2024 Robert

Odběrová místa v kraji nově posiluje i tým hasičů. Zaměří se na ohniska nákazy

Odběrová místa v Olomouckém kraji posílil ode dneška také speciální tým hasičů. Takzvaný mobilní odběrový tým covid-19 bude nasazen v regionu především v ohniscích nákazy, jako jsou například sociální zařízení. Tvoří ho dvojice profesionálních hasičů, kteří mají zdravotnické vzdělání a minulý týden absolvovali odborné školení na infekčním oddělení prostějovské nemocnice. Informovala o tom mluvčí HZS Olomouc Lucie Balážová.

„Nasazení odběrového týmu se předpokládá především v ohniscích nákazy, kde je velký počet nakažených osob, především tedy ve střediscích sociální péče, pečovatelských domech a domovech pro seniory," uvedla mluvčí hasičů. Posádky mají k dispozici vyčleněné a označené vozidlo, hasiči jsou vybaveni ochrannými prostředky jako odběrové týmy ve zdravotnických zařízeních. Chrání je jednorázové obleky, zástěry, holinky, dvoje rukavice, brýle, štít a respirátor FFP2, doplnila mluvčí.

Hasiči také dezinfikují budovy, kde byli nakažení

Pandemie koronaviru má dopady i do řad hasičů. Na konci minulého týdne s nemocí potýkaly tři desítky členů z hasičského záchranného sboru, další desítka byla v karanténě. Hasiči mají podle jejich mluvčí od počátku pandemie aktivovány zálohy, které využívají, a nastavena mimořádná opatření. Činnost neomezují.

V souvislosti s bojem proti pandemii koronaviru hasiči také pokračují v pravidelné dekontaminaci odběrových stanů, které jsou rozmístěny především u zdravotnických zařízení po celém kraji. Dezinfikují také veřejné budovy, v nichž byli lidé s nákazou. „Využíváme k tomu pět dekontaminačních přístrojů, takzvaných mlhovačů, které jsou schopné za 40 sekund dezinfikovat místnost velikou jako školní třída," dodala mluvčí hasičů. Hasiči také pomohli v uplynulých dnech s distribucí ochranných prostředků pro školská zařízení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ČR, hasiči, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.