neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Česko si dnes připomnělo Den válečných veteránů, pietní akt v Olomouci proběhl na neředínském hřbitově

Česko si dnes připomnělo Den válečných veteránů, který připadá na 11. listopadu. Kvůli epidemii covid-19 byly oproti minulosti omezeny vzpomínkové společenské akce. V Olomouci se pietní akt uskutečnil na ústředním hřbitově v Neředíně. Zúčastnil se ho i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, který veteránům věnoval tichou vzpomínku. Lidé po celém Česku si mohli odvahu a hrdinství válečných veteránů připomenout připnutím symbolického červeného vlčího máku na svůj oděv.

„Válečným veteránům vděčíme za víc, než si občas dokážeme připustit. Bez jejich obětavosti bychom dnes nežili v míru, bez jejich odhodlání bychom nepoznali kouzlo svobody a demokracie. I proto bychom se dnes měli zastavit a věnovat jim část svých vzpomínek,“ uvedl během pietního aktu hejtman Suchánek.

Kvůli opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru tentokrát neproběhlo ani tradiční setkání s válečnými veterány. To v minulých letech organizoval Olomoucký kraj v prostorách Klášterního hradiska.

11. listopadu 1918 bylo podepsáno příměří ukončující první světovou válku

Oběti účastníků válečných bojů se každoročně připomínají 11. listopadu, tedy v den, kdy v roce 1918 bylo podepsáno příměří ukončující první světovou válku. Zatímco v cizině, především v některých anglicky mluvících zemích nebo ve Francii, má svátek široký společenský ohlas, v Česku tolik připomínán není. Oficiálně se zde slaví od listopadu 2001.

V minulých letech se v tento den konaly pietní akce třeba u národního památníku na pražském Vítkově, ale i v řadě dalších českých a moravských měst. Armáda tradičně již o den dříve pořádala bohoslužbu ve vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech. Protože je kvůli koronavirové epidemii zakázána účast na bohoslužbách, armáda ji letos přenášela živě na internetu bez tradičních hostů.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v rozkazu vojákům připomněl oběti československých legionářů z první světové války i vojáků z druhé světové války a z novodobých misí. „Také za ně zapálíme ve středu 11. listopadu svíčky. Kvůli koronaviru tak nemůžeme učinit obvyklým slavnostním nástupem a položením věnců. Mnohem podstatnější je, že na ně vzpomínáme upřímně a s úctou, kterou si tito hrdinové nepochybně zaslouží," uvedl Lubomír Metnar.

V Bezručových sadech vyrostlo makové pole. Má být připomínkou válečných veteránů

Den válečných veteránů, který celosvětově připadá na 11. listopadu dal za vznik veřejné sbírce, kterou již šestým rokem pořádá nezisková organizace Post Bellum. Sbírka samotná trvá v průběhu celého listopadu. Součástí připomínky mezinárodního dne...

Symbolem válečných veteránů se stal květ vlčího máku

Symbolem připomínání válečných veteránů se stal květ vlčího máku. Letos s jeho prodejem opět spojila organizace Post Bellum finanční sbírku. Vyzvala lidi, aby těm, kteří na válečných frontách i v odboji bojovali za svobodu a demokracii, nyní pomohli v době, kdy jsou ohroženi nemocí covid-19. Sbírka se koná do konce listopadu a její výtěžek bude věnován na sociální pomoc hrdinům 20. století. Lidé do ní mohou přispět nákupem květu vlčího máku v některých obchodech i online příspěvkem na stránce denveteranu.cz.

Za každý příspěvek organizátoři sbírky zapíchnou symbolický květ vlčího máku na záhonu na náměstí Republiky v Praze a také na veřejných prostranstvích v Plzni, Českých Budějovicích, Pardubicích, Hradci Králové a v dalších krajských městech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský úřad Olomouckého kraje

Štítky Den válečných veteránů, pietní akt, Josef Suchánek, Olomouc, významný den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.