neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Češi si dnes připomenou 17. listopad. Vraťme se do minulosti!

Češi si dnes připomenou výročí událostí spojených se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o 50 let později komunistická moc. Letošní podoba oslav svátku Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva bude kvůli epidemii koronaviru ale jiná než v předchozích letech, nebudou organizované a z velké části se přesunou do on-line prostoru.

17. listopad připomíná dvě události moderních českých dějin. Ty jsou spojené s českými studenty.

17. listopad 1939

Pro tento datum je důležité ještě jedno - 28. října 1939, kdy proběhly demonstrace. V reakci na ně a nepokoje spojené s pohřbem studenta Jana Opletala, rozhodlo vedení Nacistického Německa o uzavření českých vysokých škol.

V noci ze 16. na 17. listopad proběhly razie s cílem dopadnout vedoucí studentských organizacích. Celkem bylo zatčeno 1200 studentů, kteří pak byli převezeni do koncentračního tábora. V roce 1941 přijala Mezinárodní studentská rada prohlášení, že 17. listopad bude Mezinárodní dnem studenstva.

Olomouc oslaví 17. listopad rozsvícením trikolory nad městem. Další akce budou online

Oslavu Dne boje za svobodu a demokracii a připomínku výročí 17. listopadu plánuje na úterý město Olomouc i další zdejší organizace. Dopoledne se odehraje vzpomínková akce na tradičním místě u Právnické fakulty Univerzity Palackého, v podvečer se...

17. listopad 1989

Tento den známe asi všichni. Připomínka 50. výročí nacistických represí přerostla v demonstraci proti komunistickému režimu. V Praze na Albertově se sešli studenti pražských vysokých škol. Státní bezpečnost odhadovala počet účastníků na 15 tisíc, ale další zdroje hovoří až o davu 50 tisíc. Protestující postupně přešli na Vyšehrad, po oficiální části vyrazil dav do centra Prahy.

Pak přišel rozkaz, že se má dav vhodně zablokovat, demonstrující zahnuli na Národní třídu a pokračovali směrem na Václavské náměstí. Když bylo čelo demonstrace zastaveno, účastníci si sedli na zem před pořádkové jednotky. Dívky začaly spontánně zasunovat za štíty příslušníků pohotovostního pluku květiny.

Zněly hesla jako Máme holé ruce. Studenti ale byli potom surově zbiti obušky. Někteří účastníci byli zatčeni. Nezávislá lékařská komise později uvedla, že 568 lidí bylo během zásahu zraněno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rémi Diligent, wikipedie.org

Štítky svátek, 17. listopad, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.