sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Produkce komunálního odpadu v Olomouckém kraji v loňském roce mírně klesla

Produkce komunálního odpadu loni v Olomouckém kraji mírně klesla o necelé procento na 364 000 tun z 367 000 tun v roce 2018. Na jednoho obyvatele kraje tak v průměru připadlo 575 kilogramů komunálního odpadu, o pět kilogramů méně než v roce 2018. Ve srovnání s republikovým průměrem bylo ale roční množství komunálního odpadu na obyvatele Olomouckého kraje o 24 kilogramů vyšší. Vyplývá to z údajů ministerstva životního prostředí.

V celém Česku bylo loni vyprodukováno 5,879 milionu tun komunálního odpadu. Olomoucký kraj se na celkové produkci ČR podílel šesti procenty. Ve srovnání s ostatními kraji byla loni produkce komunálního odpadu v Olomouckém kraji sedmá nejvyšší. Největší množství komunálního odpadu vyprodukovali obyvatelé ve Středočeském kraji, a to 815 kilogramů.

Celková produkce odpadu v Olomouckém se v roce 2019 snížila z předloňských 2,447 milionu tun na 2,179 milionu tun. Kleslo množství nebezpečného odpadu ze 74 000 tun v roce 2018 na 58 000 tun. Produkce ostatních odpadů, do kterých je započítán komunální odpad, se snížila z předloňských 2, 373 milionu tun na 2,121 milionu tun.

Na jednoho obyvatele Olomouckého kraje připadlo loni v průměru 3447 kilogramů odpadu, o rok dříve to bylo 3868 kilogramů. V celém Česku bylo na jednoho obyvatele vyprodukováno 3502 kilogramů odpadu.

Směsný komunální odpad od roku 2024 nebude moci být ukládán do země. Zastupitelstvo Olomouckého kraje proto na podzim roku 2018 schválilo založení akciové společnosti Servisní společnost odpady Olomouckého kraje, která má v příštích letech pro města a obce zajišťovat likvidaci zbytkového komunálního odpadu.

Zatímco podle hejtmanství nová společnost pomůže samosprávám vyřešit likvidaci zbytkového odpadu, tak podle kritiků z řad opozice je tento chystaný projekt pro města a obce rizikový. Schválený krajský plán odpadového hospodářství zahrnuje vytvoření odpadových center, z nichž má být do spalovny odvážen zbytkový komunální odpad, který zůstane po předchozím třídění.

Značnou část zbytkového komunálního odpadu má zlikvidovat teplárna na okraji Přerova. Po plánované modernizaci má ročně spálit až 114 000 tun tuhého alternativního paliva vyrobeného z vytříděných komunálních a ostatních odpadů. Nová spalovací technologie podle města i společnosti Veolia Energie ČR splní nejpřísnější limity a výrazně sníží emise z teplárny. Zhruba dvoumiliardovou investici zaplatí skupina Veolia, které teplárna patří. Nové zdroje tepla by měly v Přerově začít fungovat do konce roku 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, odpady, Olomoucký, MŽP, TABULKA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.