sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Olomoucký kraj chce odložit letní olympiádu dětí

Posunout termín chystané letní olympiády dětí a mládeže na rok 2022 požaduje kvůli pandemii koronaviru vedení Olomouckého kraje. Velké sportovní klání má podle původních plánů hostit příští rok v létě. Návrh krajských radních na odložení olympiády v pondělí projedná zastupitelstvo Olomouckého kraje. Informace vyplývá z podkladů pro zastupitele. Do Olomouckého kraje má na letní olympiádu zamířit z celého Česka více než 4400 účastníků, z nichž 3700 budou mladí sportovci.

„Nepředvídatelný vývoj současné situace v souvislosti s pandemií viru SARS-CoV-2 velmi nepříznivě ovlivňuje organizaci přípravy celé akce," stojí v předkládací zprávě pro zastupitele. Podle radních nemohly být kvůli pandemii zorganizovány důležité organizační porady. Při pořádání letní olympiády v původním termínu, tedy příští rok na přelomu června a července, by krajskému úřadu mohly vzniknout další náklady na nákup testů, desinfekcí, roušek či zajištění důkladného úklidu sportovišť.

Chystaná letní olympiáda dětí a mládeže měla původně plánovaný rozpočet 36 milionů korun, přičemž 15 milionů korun připadlo na Olomoucký kraj. Odhadované náklady hejtmanství ale mezitím kvůli nárůst ceny za ubytování a stravování účastníků vzrostly o bezmála 4,5 milionu korun na 19,5 milionu korun.

Krajští radní upozornili na to, že kvůli pandemii koronaviru se zatím vznáší otazníky nad účastí veřejnosti a rodičů na ceremoniálech i sportovních soutěžích. „Velký problém může také nastat v případě pozitivního výsledku na covid-19 u některého z účastníků her. Vidíme v tom velké ohrožení samotných výprav a následně i celých her," uvedli v předkládací zprávě.

Podle Českého olympijského výboru je možné dětskou olympiádu uspořádat příští rok, protože se zlepší epidemiologická situace, a to i díky očkování. Radním se ale nezamlouvá jeho návrh, aby byla letní olympiáda příští rok posunuta na září. Kraj tvrdí, že děti by kvůli letním prázdninám nemohly absolvovat dostatečnou sportovní přípravu a začátek školního roku prý není vhodný pro pořádání několikadenních sportovních soutěží. Případné zrušení olympiády krátce před jejím zahájením by podle radních způsobilo organizátorům značné finanční ztráty. Podle hejtmanství je proto lepší olympiádu odložit na rok 2022.

Letní olympiádu dětí a mládeže měla příští rok v létě hostit města Olomouc, Prostějov, Přerov, Kojetín a Velká Bystřice. Děti ze všech krajů měly závodit na třech desítkách sportovišť. Olympijský dům je plánován v olomoucké Pevnosti poznání.

První olympiáda dětí a mládeže byla v Česku v roce 2003. Hry mají letní a zimní variantu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto olkraj.cz

Štítky olympiáda, děti, mládež, Olomoucký, kraj, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.