pondělí 29. dubna 2024 Robert

Obyvatelé měst v kraji zaplatí více peněz hlavně za vodu, někde i za odpad

Obyvatelé některých měst v Olomouckém kraji zaplatí příští rok víc peněz zejména za pitnou vodu a někde podraží i svoz a likvidace komunálního odpadu. Jízdné MHD v Olomouci zatím zůstane na letošní úrovni a ceny nájemného či tepla by také neměly výrazně vzrůst, vyplývá z ankety České tiskové kanceláře.

V Olomouci a Prostějově příští rok zdraží pitná voda, kterou tamním odběratelům dodává Moravská vodárenská. Na Olomoucku se od Nového roku cena metru krychlového vody zvýší zhruba o dvě koruny z letošních 87,01 koruny na 89,18 koruny. Na Prostějovsku vzroste o 2,37 koruny na 95,94 koruny z 93,57 koruny. V Prostějově příští rok mírně zdraží cena tepla z letošní 534,23 koruny na 539,72 koruny za jeden GJ tepelné energie.

Odpady dražší v Šumperku, v Olomouci naopak levnější

Poplatek za odpad příští rok zdraží v Šumperku. „V roce 2020 bylo občany Šumperka vyprodukováno za jeden měsíc zhruba o 75 tun komunálního odpadu více než tomu bylo za stejné období v roce 2019. Výše poplatku se zvyšuje o 48 korun za kalendářní rok," řekla  mluvčí radnice Soňa Singerová. Základní sazba ročního poplatku na jednu osobu bude příští rok 744 korun, snížená sazba pro poplatníky s vlastní nádobou je stanovena na 672 korun.

Naopak v Olomouci poplatek za komunální odpad příští rok klesne o 12 korun z nynějších 816 korun za osobu na 804 korun. Poplatek se pro každý rok vypočítává samostatně podle nákladů, které město v předešlém roce na sběr a svoz komunálního odpadu vynaložilo.

V Prostějově zůstane poplatek za odpad na letošní úrovni, kdy základní sazba je stanovena na 600 korun. „Víme, že je situace s odpadovým hospodářstvím v Česku vážná. Čekají nás nepříjemná rozhodnutí, která se dotknou města i jeho obyvatel. Snažíme se však, aby lidé změny pocítili co možná nejpozději," uvedl primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).

V Olomouci se příští rok neplánuje zvýšení cen jízdného v autobusech a tramvajích MHD. Letos v dubnu cena základní jízdenky na městskou hromadnou dopravu v Olomouci vzrostla o čtyři koruny na 18 korun při současném snížení ceny celoročního kuponu z 3200 korun na 2950 korun. Město cenu základní jízdenky na MHD naposledy zvýšilo roce 2011, a to o dvě koruny na 14 korun.

Města zatím neoznámila záměr zvýšit příští rok nájemné v městských bytech. V některých městech bylo zvýšeno už letos. Například nájemníkům v přerovských městských bytech se od května zvýšilo nájemné o 2,8 procenta, tedy o inflaci. Zvýšení nájemného se týkalo 836 domácností. Nájemné letos bylo zvýšeno také v Prostějově, postupně vzrostlo o pětinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Olomoucký, 2021

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.