pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Autorka UPOL memes o cílech i začátcích: Někteří psali, že mě za to vyhodí ze školy

Zábavné obrázky, vtipný text k tomu. V poslední době jsou memes neboli „meméčka“ na vzestupu. Když v Česku započala pandemie koronaviru, vznikl i mezi studenty oblíbený profil na Instagramu. Zná ho snad každý student Univerzity Palackého v Olomouci. Je to stránka UPOL memes, kterou spravuje studentka druhého ročníku olomoucké univerzity.

Stránka byla vytvořena na jaře 2020 a v současné době má přes sedm tisíc sledujících. „Já jsem nečekala, že to bude mít takový dosah,“ přiznává mladá studentka.

Jak bys popsala vznik vaší stránky UPOL memes?
Prvně jsem občasně přispívala třeba v některých facebookových univerzitních skupinách. Spousta lidí mi potom psalo, že mě za to vyhodí ze školy… (usmívá se) Ale zatím pořád ještě studuju. Rozhodla jsem se pak vytvořit ten neoficiální studentský profil na Instagramu. Univerzita o mně však ví a celkově by se dalo říct, že stránku podporuje.

Říká se, že jsme generace memes. Asi na tom opravdu něco bude

V poslední době jsou memes více a více populární. Souhlasíš?
Přijde mi zajímavé, že starší generace memes vůbec nechápe. My mladší se v tom najdeme o dost lépe než třeba v pouhém textu. Je to nová forma exprese, který tady doteď nebyla. Začalo kdysi s „Derpem a Derpinou“ na Facebooku a postupem času se to přeneslo i na další platformy. Říká se, že jsme generace memes. Asi na tom opravdu něco bude. Zajímalo by mě, jak na to budou reagovat naši potomci třeba za padesát let. Bude jim to ještě připadat vtipné? Kdo ví, uvidíme.

Říká se, že my Češi jsme až moc velcí vtipálci. Vnímáš to stejně?
Jo, někdy to je možná už na hraně, když se naráží na nějaké skupiny. Nemám porovnání s jinými zeměmi, ale podle mě se opravdu rádi pohybujeme na hraně humoru.

Hanáci sú držáci! Na Instagramu baví profil s příspěvky ohledně stále otevřené UPOL

Většina vysokých škol v České republice přešla do online režimu. Tohle se ale zatím netýká Univerzity Palackého v Olomouci, proto také vznikají zábavné příspěvky na Instagramu pod názvem "upol.memes".

Rok 2020 byl pro mnoho lidí nejen psychicky náročný. Jak je užitečná taková forma zábavy?
V současné době jsou memes důležitější víc než kdy předtím. Vždycky mě potěší, když mi někdo z řad studentů napíše, že jim moje tvorba pomáhá a dodává jim odvahu, protože díky ní nemají pocit, že jsou v tom sami. Dobu koronavirovou jsem chytla docela náhodou. Ale aspoň díky těm rychlým změnám a opatřením, které jsou jak na houpačce, vzniklo spoustu zajímavých námětů.

Lehké situace nebyla ani na podzim, když se opět zavřely vysoké školy…
Je to tak. Vnímám, že důležitost memes se na podzim ještě zvedla. Letos opět nastoupil velký počet prváků, kteří však byli ve škole jenom tři týdny, a to ještě v tom lepším případě. Někteří nenastoupili prezenčně vůbec. S největší pravděpodobností si tak za tu dobu nestihli vytvořit bezpečné sociální prostředí a naladit se do pohodové atmosféry univerzitního města, která právě nás neprváky může v této době motivovat. Myslím, že obzvláště pro ty prváky je teď důležitá jakákoli komunita, která sdílí jejich pocity a říká nahlas to, co oni v izolaci prožívají sami za sebe.

Lidé už byli opravdu nešťastní a potřebovali svůj vztek a zoufalství transformovat do obrázků.

Některé memes vytváří studenti. Kolik námětů mívají?
Když se jednu dobu každou chvíli měnila situace, tak mi přicházelo opravdu hodně návrhů. Lidé už byli opravdu nešťastní a potřebovali svůj vztek a zoufalství transformovat do obrázků. V tu dobu jsem ale zveřejnila třeba jen každý desátý, protože některé se netýkaly obecně univerzity, ale například jen určité katedry. Většinu příspěvků pak tvořím já a obvykle vzniknou nějak spontánně.

Jak probíhá výběr témat?
Záleží taky na tom, zda se zrovna něco děje – přijímačky, zkouškové a tak dále, anebo je naopak klid. Ten byl například o letních prázdninách. Často to totiž vychází z mé osobní praxe. Když dopíšu nějakou zkoušku, tak mě třeba něco napadne… (usmívá se) Zároveň se to ale snažím udělat tak, aby se v tom našlo co nejvíce lidí.

A odepisuješ všem?
Záleží, co mi pošlou. Pokud mi někdo pošle jen smajlíka, tak na to nemám co napsat. Ale když mi někdo napíše zprávu, na kterou se dá konstruktivně odepsat, tak odepíšu vždy. Lidé potřebují nějakou zpětnou vazbu.

Stránka je velmi populární. Nicméně, objevuje se i kritika?
Jo, občas ano. Ale není to nic nenávistného. Občas někdo napíše, že jsou zvědaví na moje příspěvky, až nebude pandemie… A takové podobné věci. Kritici se najdou asi vždycky. Ale pokud se jim to nelíbí, tak mají oni přispět a ukázat, že jsou lepší.

Kritika se najde asi na cokoliv v naší společnosti…
Něco jiného je konstruktivní kritika. Nedávno mi někdo napsal, že by k jednomu příspěvku byl lepší jiný text. Sama jsem mu napsala, že klidně. Je to fajn, když mi takhle dávají zpětnou vazbu. Bez konstruktivní kritiky by se člověk nikam nehnul…

Jedna vyučující o mně ví. Chválí mi to, a dokonce memes často používá ve svých prezentacích

Jak je stránka populární u učitelů? Dávají ti na Instagramu zpětnou vazbu?
Někdy jo. Oni koneckonců všechny ty strasti online výuky prožívají společně s námi studenty. Konkrétně u nás na katedře mám dokonce jednu vyučující, která o mně ví. Chválí mi to, a dokonce memes často používá ve svých prezentacích. Podle mě se tím pedagogové mohou hodně sblížit se svými studenty. I vedení univerzity se k memes staví pozitivně. Místo toho, aby bylo proti, tak to naopak podporuje. Podle mě je to skvělý ukazatel toho, jaká jsme inovativní a progresivní univerzita. 

Zapojují se třeba i učitelé?
Občas ano, ale to je minimum. Spíš mě překvapuje, že píšou i studenti z jiných škol než z naší univerzity. Chystám se pak udělat i anketu, kolik sledujících je z UPOL. (směje se) Dost lidí mi píše, že jsou z Prahy, ale v těch věcech se poznávají, a tak ten profil sledují také.

Nechceš prozradit tvou identitu. Proč?
Ve finále by to podle mě nikoho ani nezajímalo. Ale to tajemství může být pro lidi fascinující a zábavné. Pár vodítek už jsem ale stejně zveřejnila a kdo mě zná, mohl mě v tom najít. Identitu nechci prozrazovat taky z toho důvodu, že stránku nepovažuji tak úplně za svou. Je to spíše komunita patřící nám, studentům. Nechtěla bych se pod ni podepsat jako pod svůj majetek. Já se o to prostě jen starám. Ale kdo ví, třeba s tím jednou půjdu ven. Čas ukáže…

Jaké máš se stránkou cíle?
Popravdě, já už jsem své cíle se stránkou překonala… (směje se) Takže už žádné nemám. Nechávám to plynout. Nyní máme přes sedm tisíc sledujících, přičemž instagramový profil Univerzity Palackého má okolo deseti tisíc. To mi přijde neskutečné, rozhodně jsem takové číslo nečekala. Zpočátku jsem si říkala, že dáme třeba maximálně tisíc sledujících. Nicméně jeden cíl do budoucna přeci jen mám…

Jaký?
Zatím to teda není aktuální, ale časem budu potřebovat někoho, kdo po mně stránku převezme. Nebudu studentkou navždy – jednou odejdu do „absolventského nebe“ a vytvářet studentské memes jako absolvent bez vhledu do dění na univerzitě by asi moc dobře nefungovalo.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Instagram UPOL memes

Štítky rozhovor, UPOL memes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.