neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Obce postižené loňskou bleskovou povodní si z krajské sbírky rozdělí dalších 300 tisíc

Dalších bezmála 300 tisíc korun si ze sbírky organizované olomouckým hejtmanstvím rozdělí obce Šumvald, Oskava a Dlouhá Loučka, které loni na začátku června nejvíce zasáhly bleskové záplavy. Sdělil to hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). První část výtěžku ze sbírky, která byla ukončena k loňskému 31. prosinci, byla mezi tyto tři obce rozdělena loni v létě. Dostaly tehdy 1,341 milionu korun.

„Děkuji všem, kterým nebyl osud zaplavených obcí lhostejný, a přispěli do krajem vyhlášené sbírky. Ujišťuji vás, že každá koruna bude smysluplně využita," uvedl Suchánek. Na konto Šumvaldu tentokrát zamíří více než 178 tisíc korun, do Oskavy 74 tisíc korun a do Dlouhé Loučky 44 500 korun. Obce musí finance použít výlučně na zmírnění následků živelní pohromy, která zasáhla jejich území.

Krajská sbírka na pomoci zaplaveným obcím zatím vynesla milion

Více než milion korun zatím vynesla sbírka olomouckého hejtmanství na pomoc obcím, které na začátku června zasáhly bleskové záplavy. Krajští radní se starosty nyní rozhodnou o rozdělení vybraných peněz a sbírka bude pokračovat. Novinářům to v...

Loni dostal Šumvald z vybraných peněz 805 tisíc korun, Oskava 335 tisíc korun a Dlouhá Loučka 201 tisíc korun. Olomoucký kraj kromě vyhlášení sbírky zajistil pro obyvatele Šumvaldu cisterny s pitnou vodou. Zaplatil také stravu pro dobrovolníky, kteří v obci pomáhali s odstraňováním škod, a zajistil na své náklady statická posouzení staveb ve vesnici.

FOTO: Následky bleskových povodní odstraňuje na Olomoucku 160 hasičů

Celkem 160 hasičů z celého regionu pomáhá na Uničovsku a Šumpersku odstraňovat následky přívalových dešťů. V postižené oblasti podle mluvčí hasičů Lucie Balážové zasahuje téměř 30 jednotek. Hasiči vyprošťují automobily z koryt řek, čistí...

Záplavy na začátku června postihly 25 obcí na Olomoucku a Šumpersku. Například v Šumvaldu na Olomoucku a v jeho v místní části Břevenec ničivá povodeň zasáhla téměř 280 objektů. Na veřejném majetku byly škody odhadnuty na 250 milionů korun, stejná částka je vyčíslena i na majetku obyvatel. Při červnových bleskových záplavách v Olomouckém kraji zemřely dvě ženy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ČR, záplavy, správa, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.