pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Řemeslná výroba tvarůžků a hektolitry piva. Nedaleko Olomouce vzniká nový pivovar se sýrárnou

Několik stovek kilogramů tvarůžků a desítky hektolitrů piva Tvarg bude týdně vyrábět v novém provozu ve Velké Bystřici na Olomoucku firma Tavoretus. Stane se druhým výrobcem tvarůžků v Česku. Společnost ve Velké Bystřici opravila památkově chráněné pivovarské sklepy v sousedství místního zámku a instalovala do nich minipivovar a výrobní technologii na slavný sýr s nezaměnitelným aroma.

„Naše tvarůžky plánujeme pod obchodním názvem Tvargle uvést na trh v polovině února," řekl  ředitel a vrchní sládek minipivovaru Tvarg David Kapsia.

Firma Tavoretus do projektu ve Velké Bystřici investuje zhruba 40 milionů korun. „Rozhodli jsme se vrátit do zdejších pivovarských sklepů výrobu piva a při té příležitosti jsme přidali i tvarůžky, které na Hané k pivu neodmyslitelně patří. Navážeme tak na historii produkce tvarůžků a piva ve Velké Bystřici, kde se v minulosti olomoucké tvarůžky běžně vyráběly. Součástí našeho projektu je i restaurace, kterou chceme otevřít na přelomu jara a léta," uvedl Kapsia.

Minipivovar Tvarg byl ve Velké Bystřici zprovozněn v závěru loňského roku a jeho roční produkce bude čítat 3000 až 4000 hektolitrů piva. Sýrárna zpracuje týdně 1,3 tuny tvarohu. „Tvarůžky budeme vyrábět podle původních receptur. Velký důraz klademe na čas a důkladné prozrávání mlékárenské kultury tvarohem. Budou to řemeslné tvarůžky s vysokým podílem ruční práce," podotkl Kapsia.

Regionální potravina z Hané

Tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně. Olomoucké tvarůžky, které nyní vyrábí pouze firma A.W. v Lošticích na Šumpersku, získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU.

Firma Tavoretus už připravuje prodejní kanály, prostřednictvím kterých chce postupně pokrýt celou Českou republiku. „Naše produkty budeme dodávat velkoobchodům a maloobchodům. K dostání budou například v prodejnách zaměřených na regionální potraviny. Samozřejmě zacílíme i na restaurace. Spolu s pivem jim budeme moci dodávat i naše tvarůžky," podotkl Kapsia.

Široká nabídka piv

Minipivovar Tvarg vyrábí klasický ležák. „Základem je spodně kvašené pivo plzeňského typu. Nicméně chceme spotřebitelům ukázat široké spektrum chutí piva, takže budeme vařit i svrchně kvašená piva, jako je IPA a ALE. Nabídneme i ovocná piva," řekl Kapsia. Pivo bude minipivovar Tvarg distribuovat v sudech a skleněných lahvích. „V budoucnu plánujeme i plechovkové pivo," dodal Kapsia.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto tvarg.cz

Štítky tvarůžky, pivo, Olomoucko, gastronomie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.