čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Otevřenou Restauraci U Macků na Svatém Kopečku v sobotu uzavřeli policisté

Po pětitýdenní pauze se dnes dopoledne opět otevřely restaurace U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce, které zůstaly zavřené od 18. prosince kvůli protiepidemickým opatřením. Majitel restaurací Martin Macek se rozhodl připojit k iniciativě Chcípl PES, která kritizuje vládní nařízení uzavřít kvůli epidemii koronaviru restaurace a hospody a na dnešek zorganizovala celostátní protestní akci. Policie odpoledne nařídila restaurace uzavřít, Macek poté nechal v provozu pouze výdejní okénka.

Personál obou svatokopeckých restaurací od rána připravoval obvyklou víkendovou nabídku jídel a nachystal vše ke stolování. Dopoledne se pak restaurace navzdory vládnímu zákazu otevřely návštěvníkům. Na stolech byly petiční archy iniciativy Chcípl PES. Restaurace U Macků a U Maci měly mít otevřeno dnes do 20:00, krátce po poledni ale do restaurace U Macků dorazila policejní hlídka a nařídila provozovnu uzavřít.

Macek řekl, že v době příjezdu policistů bylo v restauraci několik hostů, které policisté nechali sníst objednané jídlo. „Obě restaurace jsme poté zavřeli a nechali jsme v provozu výdejní okénka," uvedl Macek.

Policejní mluvčí František Kořínek řekl, že policie dnes v Olomouckém kraji vyjížděla do několika otevřených restaurací. Někde podle něj pomohla domluva, někteří provozovatelé ale budou kvůli tomuto přestupku nahlášeni správnímu orgánu. „Všechny zákroky se obešly bez výraznějších problémů. Situace nebyla vyhrocená," uvedl Kořínek.

Nespokojení hospodští v sobotu otevřou své podniky. Kde bude v Olomouci otevřeno?

Stoupenci iniciativy Chcípl PES, kteří kritizují vládní nařízení uzavřít kvůli epidemii koronaviru restaurace a hospody, dnes otevřou své podniky. Cílem protestu podle nich není vydělat, ale celou situaci přežít. Také v Olomouckém kraji se k...

Obvyklý provoz ve svatokopeckých restauracích by podle Macka měl zavládnout i v neděli. „K protestní akci jsem se připojil, protože si myslím, že nařízení vlády a to, co s námi posledních pět měsíců dělá, je špatně. Je vidět, že počty nákaz stále stoupají nahoru, restaurace jsou přitom víceméně od října zavřené," uvedl Macek.

Restaurace U Macků a U Maci na vyhledávaném výletním místě nedaleko Olomouce se od podzimu kvůli uzavření potýkají s obrovským propadem tržeb. V provozu mají pouze výdejní okénka a tržby nestačí pokrýt provozní náklady. „Pokles tržeb je 95 procent a jsme v minusu," uvedl Macek, podle kterého kompenzace jsou z pohledu výše směšné, navíc je s jejich vyřizováním spojeno velké papírování.

Obě svatokopecké restaurace zatím nemusely redukovat svůj personál. „Držíme se, ale už jsem na konci finančních zásob. V létě vždy vyděláváme na zimu. Zásobu, co jsme měli mít do dubna, už prakticky nemáme. Je to už neúnosné," postěžoval si Macek. Podle něj je na restaurace v opatřeních uplatňován jiný metr než například na supermarkety. „Tam je hlava na hlavě a nikdo to neřeší. Řeší se restaurace, kde lidé od sebe sedí dva či tři metry a riziko nákazy je minimální," míní Macek.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, restaurace, koronavirus, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Sa Tan

Asi bych ti přál aby sis prošel tím čím si prochází všichni restauratéři. Pak by jsi nic takového asi nenapsal

neděle, 24. ledna 2021, 21:42

Michal Kuča

Tak zrovna u Macka bych vůbec neřešil že je na pokraji krachu. Ten má za ty roky hrabání na dvacet let dopředu vyděláno. Ten kdyby mohl tak zpoplatní i průjezd kolem jeho hospody dál k zoo. Viz jeho cenovky za parkování. Jen ať mu to úřady pěkně osolí.

sobota, 23. ledna 2021, 19:21

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.