pátek 26. dubna 2024 Oto

Nespokojení hospodští v sobotu otevřou své podniky. Kde bude v Olomouci otevřeno?

Stoupenci iniciativy Chcípl PES, kteří kritizují vládní nařízení uzavřít kvůli epidemii koronaviru restaurace a hospody, dnes otevřou své podniky. Cílem protestu podle nich není vydělat, ale celou situaci přežít. Také v Olomouckém kraji se k iniciativě připojilo několik podniků, které budou označeny jako politické buňky s petičním místem.

Zástupci iniciativy na úterní tiskové konferenci oznámili, že chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami a mohou být otevřené, protože podle iniciativy politická jednání mají z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) takový výklad pravidel odmítl.

Otevřenou Restauraci U Macků na Svatém Kopečku v sobotu uzavřeli policisté

Po pětitýdenní pauze se dnes dopoledne opět otevřely restaurace U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce, které zůstaly zavřené od 18. prosince kvůli protiepidemickým opatřením. Majitel restaurací Martin Macek se rozhodl připojit k...

Olomoucké restaurace zapojené do iniciativy Chcípl PES:

- Bar Hokejka, Hodolanská 155, Hodolany
- Moravský Grunt, Nedbalova 38, Topolany
- Hospůdka U Maci, K Hájence 238, Svatý Kopeček
- Restaurace U Macků, Dvorského 82, Svatý Kopeček
- Restaurace U Ervina, Olomoucká 31, Hlubočky

V Olomouci a okolí se k iniciativě připojilo také hned několik hospod a restaurací. Jejich kompletní seznam je zveřejněn na webové stránce www.chciplpes.cz. Od pátečního večera je ale nápor na tento web tak velký, že se potýká s výpadky. Kvůli velkému zatížení musela být vypnuta i interaktivní mapa a restaurace lze tak vyhledat jen v přehledu.

Hromadné akce se nechystají

Hromadné nátlakové akce, kde by se sešly tisíce lidé, jako tomu bylo v neděli 10. ledna na pražském Staroměstském náměstí, iniciativa nechystá. Odmítá ale podmínku, kterou vláda zařadila do podpůrného programu COVID Gastro - Uzavřené provozovny a podle níž žadatelé o dotaci musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení.

Vláda jako součást opatření proti šíření koronaviru uzavřela restaurace už loni na jaře, ke stejnému kroku sáhla v polovině října. Zákaz od té doby s výjimkou krátkého období před Vánoci trvá dodnes. Restaurace mohou sice prodávat jídlo a nápoje z okénka, podle výzkumné společnosti Nielsen ale gastronomické odvětví v Česku každým dnem uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky pivo, hospody, restaurace, otevřeno, chcípl PES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.