pátek 29. března 2024 Taťána

Běžkaři a turisté o víkendu zaplnili zasněžené Jeseníky

Běžkaři a turisté zaplnili o víkendu Jeseníky, kde díky vydatnému sněžení panují dobré podmínky pro zimní sporty. Lyžařské areály jsou sice kvůli vládnímu nařízení uzavřeny, lidi to ale od výletu do Jeseníků neodradilo. Horští záchranáři za víkend neevidují vážnější zranění, řekl v neděli dispečer Horské služby Jeseníky.

„Víkendová návštěvnost byla v Jeseníkách celkem vysoká. Byli tady hlavně turisté a běžkaři a také něco málo skialpinistů. Hodně lidí také vyrazilo ven se sáňkami či boby," uvedl dispečer.

V Jeseníkách bylo o víkendu zataženo a sněžilo. V sobotu navíc foukal silný vítr. Dnes měli běžkaři k dispozici například trasy v okolí Paprsku či na Švýcárnu a dál na Praděd. „Paprsek dnes paráda. Lidí jak much, ale všude upraveno," komentovali dnešní návštěvnost správci facebookových stránek Běžky v Jeseníkách. Podle informací na www.bilestopy.cz je nyní v Jeseníkách upraveno 334 kilometrů běžeckých stop.

České dráhy posílily spoje

České dráhy kvůli velkému množství lidí mířících do Jeseníků od tohoto víkendu ještě více posílily vlakové spoje na trase ze stanice Zábřeh na Moravě do Jeseníku. Vlaky na této trati zastavují v turisty oblíbených obcích Branná na Šumpersku a Ostružná či Ramzová na Jesenicku. Víkendové spoje by měly být posíleny do konce února.

V horách nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí, který označují odborníci za kritickou nebo velmi zrádnou situaci. Je obvykle vyhlašován ve 30 procentech zimního období a odehraje se při něm až polovina všech případů lavinových nehod. Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku, je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, počasí, koronavirus, hory, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.