pátek 19. dubna 2024 Rostislav

VIDEO: Otevřenou restauraci o víkendu několikrát navštívila policie. Provozovatel přesto zavřít nehodlá

V sobotu se po celé republice konala akce s názvem CHCÍPL PES s podporou stejnojmenného politického hnutí. Restauratéři otevřeli své podniky pod záminkou, že se jedná o petičního místa. Policie ČR však některá z míst přišla navštívit a vyzvala restauratéry k okamžitému uzavření. Mezi nimi byly také podniky Restaurace u Ervina v Hlubočkách a Restaurace U Macků na Svatém Kopečku.

Dnes provozovatel restaurace U Ervina, která sídlí v Hlubočkách, okomentoval své motivy a odůvodnil, proč je jeho restaurace otevřená, i přes vládní nařízení.

„V sobotu nejdříve přijeli dva policisté z Bystřice, posléze šestnáct těžkooděnců. Poté přijeli znovu dvakrát po sobě čtyři těžkooděnci a v osm večer zas dva policisté z Bystřice. Zdokumentovali to tu a zas odjeli," popsal sobotní policejní akci Radovan Hořín, jeden z provozovatelů restaurace a dodal, že i přesto restauraci nechali otevřenou. 

Během akce pořídil Radovan Hořín video a umístil ho na své facebookové stránky.

Otevřena byla i dnes včetně výčepního pultu, restaurace už ale neslouží jako petiční místo, jak tomu bylo právě v sobotu. „Dnes už jedeme podle zákona," vysvětlil Hořín následovně: "Existují klauzule v krizovém zákoně, které prakticky dovolují všem podnikat, nejen hospodám." 

John A. Gealfow ze spolku Nugis Finem, který se zabývá výkladem práva, však existenci takové klauzule nepotvrdil. „Existence žádné klauzule zaručující podnikání, která by se měla nacházet v krizovém zákoně, mi známa není. Naopak právo na podnikání je jedno ze základních práv, u kterých je výslovně uvedeno, že je lze omezit. Podmínkou je pouze to, že k omezení musí dojít v souladu se zákonnou úpravou a že omezení je vhodné, potřebné a přiměřené ve vztahu k zamýšlenému cíli, což je požadavek vyplývající z Listiny základních práv a svobod pro jakékoli omezení základních práv," vysvětlil Gealfow.

Restaurace dostává kompenzaci od státu ve výši 15 tisíc korun, což pokryje sotva nájem postoru. Vládní nařízení Hořín vnímá jako "genocidu" a kompenzační bonusy jako nedostatečné, i proto se rozhodl znovu otevřít svou restauraci. Od soboty navíc zaznamenal obrovskou vlnu podpory ze stran veřejnosti, zároveň ale čelí i výhružkám. 

Dopady a případný postih pro majitele zatím nejsou jasné. „Nás teď čeká správní řízení, ale pokuta by z toho snad být neměla. Právník je schopen nás všechny, kteří se rozhodnou jít proti nařízení, při řízení zastupovat," doplnil Hořín.

Policie navštívila také restaurace U Macků a U Maci, které sídlí na Svatém Kopečku. I zde policisté vyzvali majitele k uzavření. Majitel obou restaurací, Martin Macek, řekl, že v době příjezdu policistů bylo v restauraci několik hostů, které policisté nechali sníst objednané jídlo. „Obě restaurace jsme poté zavřeli a nechali jsme v provozu výdejní okénka," uvedl Macek.

Otevřenou Restauraci U Macků na Svatém Kopečku v sobotu uzavřeli policisté

Po pětitýdenní pauze se dnes dopoledne opět otevřely restaurace U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce, které zůstaly zavřené od 18. prosince kvůli protiepidemickým opatřením. Majitel restaurací Martin Macek se rozhodl připojit k...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky policie, krimi, PES, Chcípl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.