čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Až do pátečního večera platí výstraha před nebezpečím požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před možností vzniku požárů, které platí od včerejší půlnoci až do pátečních 20:00 hodin. K opatrnosti nabádá i Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje.

Požáry hrozí nejen v přírodním prostředí, například v lesích, na lukách, na polích, ale také ve městech. Při požárech na lukách a v lesích je zejména v těchto dnech důležitá všímavost občanů. Čím dříve je požár ohlášen, tím méně se rozšíří a napáchá menší škody,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Teplé a suché počasí, které má panovat do pátku, zvyšuje riziko vzniku požárů. Oheň v přírodě se může velice snadno vymknout kontrole a napáchat značné majetkové a ekologické škody. „V extrémními teplotami vyprahlých ulicích měst a vesnic Olomouckého kraje hrozí, stejně jako v přírodním prostředí, zvýšené riziko vzniku požárů. Ve městech hrozí zpravidla stejné iniciátory požárů jako v přírodním prostředí, cigarety, zápalky, vařiče, ale také třeba vznícení hořlavých kapalin a plynů, požáry způsobené létajícími balonky štěstí nebo vzniklé při grilování či odpalování zábavní pyrotechniky,“ dodala Hacsiková.

Pokud se přece jenom stane, že založíte oheň nebo nějaký uvidíte, volejte hasiče na tísňové linky 150 nebo 112

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.