pátek 29. března 2024 Taťána

Jiří Brady přijal nabídku olomouckého rektora Millera. Vyznamenání z jeho rukou převezme v pátek

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady přijal nabídku Univerzity Palackého v Olomouci, která mu chce udělit akademické ocenění. Rektor Jaroslav Miller to dnes řekl ČTK.

Škola svou iniciativou reaguje na aféru s vyznamenáním pro Bradyho, kterého údajně prezident Miloš Zeman vyškrtl ze seznamu oceněných, když se Bradyho synovec, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. O ocenění Bradyho, který prošel nacistickými koncentračními tábory, uvažují také představitelé Brna.

"Pan Brady převezme z rukou rektora Univerzity Palackého Jaroslava Millera vyznamenání v pátek na Starosmětském náměstí," povrdila mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová. Miller původně zval Jiřího Bradyho do Olomouce, Brady však požádal, zda-li by mohl převzít vyznamenání v Praze.

Miller již v pátek avizoval na svém facebookovém profilu toto: "Pokud byl Hradem opravdu vyškrtnut ze seznamu oceněných 28. 10. z uvedených malicherných příčin, bude Univerzita Palackého v Olomouci poctěna, pokud pan Jiří Brady přijme akademické ocenění z mých rukou. Alespoň bychom zachránili čest České republiky a uctili člověka, jenž pro republiku něco udělal," uvedl na sociální síti rektor.

Čtěte více:

Autoři | Foto Josef T. Němec (Wikipedia Commons) | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.