úterý 16. dubna 2024 Irena

Bude letos na Dolním náměstí kluziště? Nad povolením stále visí otazník

Nad termínem zprovoznění kluziště v historickém centru Olomouce, které se v předchozích letech stalo neodmyslitelnou součástí vánočních trhů, letos visí otazníky. Organizátor trhů kvůli připomínkám ministerstva kultury zatím nezískal potřebné povolení a musí návrh kluziště upravit tak, aby ledová plocha byla dále od památek. Loni se v centru Olomouce bruslilo od 11. listopadu.

"Vadí jim (památkové inspekci ministerstva kultury) zejména vzdálenosti kluziště od památek," řekl dnes novinářům primátorův náměstek Pavel Urbášek (ČSSD). Radnice podle něj má zájem na tom, aby kluziště fungovalo i letos. "Je to tradiční součást vánočních trhů a lidé si na něj zvykli a využívají ho," řekl Urbášek.

Památková inspekce tvrdí, že organizátoři vánočních trhů loni na Dolním náměstí postavili kluziště v těsném sousedství Jupiterovy kašny a památku neoplotili. Úřady už kvůli ledové ploše zahájily správní řízení. Svá stanoviska zaslali krajští i magistrátní památkáři. "Čekáme na rozhodnutí. Kluziště budeme muset posunout dál od památek, abychom splnili podmínky, které nám budou dány," řekl novinářům Pavel Crhan z obecně prospěšné společnosti Kulturní Olomouc, která vánoční trhy ve městě organizuje.

Crhan odhadl, že kluziště bude muset být ve srovnání s loňskem postaveno o několik desítek centimetrů dál od památek. Kašnu na Dolním náměstí chtějí organizátoři trhů chránit mobilním oplocením. Technologie kluziště má být letos vybavena protihlukovými zábranami, protože na hluk z chladicího zařízení si stěžovali lidé z okolí.

Podle Urbáška by kluziště mohlo být postaveno ještě v listopadu. "Fungovat by mělo v průběhu vánočních trhů," uvedl Urbášek. "Neuvažujeme o tom, že bychom provoz jako loni prodloužili," dodal.

Předvánoční sezonu v Olomouci zahájí v pátek Svatomartinské hody, na které navážou Vánoční trhy. Na obyvatele i návštěvníky Olomouce tak čeká 40 dní zábavy, koncertů, společenských setkání, jídla a pití.

Na obou hlavních náměstích v centru bude 130 stánků s řemeslnými výrobky, originálním textilem, vánočními dekoracemi, drobnými dárky a občerstvením včetně olomouckého punče, na který každoročně jezdí lidé z širokého okolí. "Dokonce nám nedávno volali odboráři ze Škody Auto Mladá Boleslav, že vypravují nějaké autobusy a hrozně se na punč těší," řekl Crhan.

Letos v centru Olomouce zahrají skupiny Abraxas, Yo Yo band či Laura a její tygři. Centrem Olomouce budou znít i koledy a vánoční hudba. Na Štědrý den pak bude na Horním náměstí půlnoční bohoslužba. Novoroční ohňostroj ozáří oblohu nad Olomoucí 1. ledna v 18:00. "Ohňostroj, a to opravdu velkolepý, je tentokrát naplánovaný až na společné přivítání Nového roku," řekl primátor Antonín Staněk.

Čtěte více:

 

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.