čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Another Wall v Galerii Šantovka není jen tak obyčejná stěna

Je to totiž stěna, která pomáhá. V Art studiu v nákupním centru se můžete zapojit do jedinečného projektu, který vyzdobí Šantovku a zároveň vybrané peníze poputují do útulku pro opuštěné psy LOZ ČR Olomouc v Neředíně.

Musím se přiznat, že přestože se do Šantovky zastavím minimálně jednou za týden, tak jsem v Art centru ještě nikdy nebyla. Vždycky jsem měla přesně vymezený cíl, za kterým jsem šla a Art centrum prostě nikdy nebylo jedním z nich. A to byla škoda. Ve studiu se jakoby zastavil čas. Nádherné umělecké výrobky zaplnily každé volné místo, hluk a shon zůstaly za dveřmi a já jsem se mohla odreagovat.

Nikdy jsem nebyla dobrá malířka, kreslířka či jak se tomu říká. Omalovánka byla mým maximem a štětcům jsem se vyhýbala. Přesto mě nápad největší kolektivní nástěnné malby a pomoc útulku pro psy zaujal. Do studia jsem vcházela se zaváháním, ale její provozovatel Marcel Hubáček mě přivítal s úsměvem. Společně se synem Markem ve Galerii Art tvoří umělecká díla a mají na starost projekt Another Wall.

Za příspěvek 100 korun na psí útulek jsem si mohla vybrat předtištěný vzor, který jsem pak měla přenést na nehořlavý čtverec. Ten bude viset na zdi Šantovky spolu s dalšími 1599 částmi a stane se jedním monstrózním dílem. Samozřejmě jsem si vybrala, podle svého uvážení, ten nejlehčí a pustila se do práce. Jednotlivé části nástěnné malby jsou postupně zveřejňovány a můžete zde najít díla umělců jako je Warhol, Dalí, Da Vinci nebo třeba Picasso.

Pokusím se vám vysvětlit, co jsem malovala já, ale musím to vzít trochu oklikou: Býval byl jednou jeden holandský malíř Hieronymus Bosch. Ve svých dílech zobrazoval hlavně lidské hříchy a morální úpadky. Jeho nejznámější dílo byl triptych Zahrada pozemských rozkoší. V jeho levé části se nachází Adam s Evou v ráji se spoustou zvířat. Jeden z nich, asi pes nebo rys, nese v puse ještěrku. Akorát na vytvořeném díle od otce a syna Hubáčkových nese jiného slavného psa. A to psa od streetartového umělce Keitha Haringa. No a já jsem malovala jejich část. Uf.

Na můj postup se můžete podívat na fotkách. Pan Hubáček k tomu dodává, že malovat umí každý a nejkrásnější na tom je, že každý jinak a dohromady to dá úžasné dílo. A má pravdu, přestože se štětce bojím jak čert kříže a sami uznáte, že nejsem žádný van Gogh, tak mě to velmi bavilo a myšlenka toho, že když se podívám na stěnu Šantovky, uvidím část svého přispění, mě příjemně oslovila.

„Dokonce k nám přišla i skupinka žen na oslavu. Otevřely si víno, malovaly a povídaly si,“ říká Hubáček. V předvánočním čase a shonu je Art centrum ideálním místem, kde se odreagovat nebo například uspořádat vánoční večírek. Nejen že se všichni sejdete, přispějete na psí útulek, ale taky budete mít podíl na jedné z největších kolektivních nástěnných maleb v Evropě.

A pokud už nechcete malovat, tak se alespoň na zeď zajděte podívat a zkuste vyjmenovat všechny umělecké díla, autory a odkazy, které do nástěnné malby dvojce mamahu (marcel and marek hubacek) zakomponovali nebo na další díla vytvořené v Art centru v olomoucké Šantovce. 

Pro porovnání s originálními díly od autorů Hieronymuse Bosche a Keitha Haringa:

Zahrada pozemských rozkoší, zaměřte se na část vlevo dole.

Keith Haring:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.