pátek 29. března 2024 Taťána

Některé hospody a restaurace otevřou v Olomouci i na Štědrý den

Některé restaurace a bary v Olomouckém kraji budou mít na Štědrý den otevřeno. Své služby ale budou zpravidla nabízet až ve večerních hodinách, aby lidé mohli doma servírovanou štědrovečerní večeři zapít točeným pivem, vínem či kvalitním alkoholem a popovídat si u toho s přáteli a sousedy.

Otevřeno bude mít na Štědrý den večer například The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar v Olomouci. "Pořádáme tradiční vánoční párty, která se nám osvědčila. Máme vždy plno," řekl dnes ČTK provozovatel baru Zdenek Kortiš, podle kterého si lidé rezervují místo na vánočním večírku v baru už několik týdnů předem. "Hodně hostů k nám přijde na Štědrý den v nových svetrech a všichni jsou příjemně naladěni," podotkl Kortiš.

Místa na štědrovečerní párty v The Black Stuff Irish Pub & Whisky Baru si podle Kortiše rezervují hlavně štamgasti a jejich známí. Akce v baru s pestrou nabídkou pivních speciálů a whisky je také vítanou příležitostí pro setkání s lidmi, kteří většinu roku pracují mimo Olomouc a domů přijedou na svátky, dodal Kortiš.

Otevřená bude na Štědrý den také pivnice Na rampě poblíž vlakového nádraží v Olomouci. "Rampu na Štědrý den otevřeme už dopoledne. Odpoledne pak na chvíli zavřeme a po sedmé hodině pivnici zase otevřeme. Děláme to hlavně kvůli štamgastům, protože oni jsou tam doma," řekl ČTK majitel pivnice Dušan Neumann.

Sousední restaurace Bounty Rock Cafe, kterou provozuje také Neumann, naopak zůstane na Štědrý den zavřena. Podle Neumanna by se nevyplatilo ji otevřít a připravit pro případné hosty štědrovečerní menu.

Vstřícné jsou k hostům na Štědrý den i venkovské hospody, které také většinou otevírají až ve večerních hodinách. Například v přerovské místní části Penčice bylo několik let tradicí, že se hostinec otevíral na Štědrý den dopoledne. Ženy si ale začaly stěžovat na to, že manželé jsou od svátečního rána v hospodě. Hostinec má proto nyní otevřeno na Štědrý den až od podvečerních hodin.

Na Štědrý den zůstane zavřená oblíbená restaurace Drápal v centru Olomouce. "Je to jediný den v roce, kdy máme u nás ze zásady zavřeno. Nechceme kvůli pár korunám tržby kazit našim zaměstnancům Štědrý den, který byl lidé měli trávit doma s rodinou," řekl ČTK provozovatel restaurace Drápal František Lorenc.

Čtěte více:

Autoři | Foto Romana Kočařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.