čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Petra Kvitová musela s poraněnou rukou na téměř čtyřhodinovou operaci, nestihne začátek sezóny

Tenistce Petře Kvitové lékaři při operaci dlouhé tři hodiny a 45 minut zašili poraněné šlachy na všech prstech levé ruky a dva nervy. Po chirurgickém zákroku nesmí tři měsíce postižené místo přetěžovat, ale návrat k tenisu by měl být možný.

Určitě ale nestihne první část sezony včetně grandslamového Australian Open. ČTK o tom informoval mluvčí tenistky Karel Tejkal.

Kvitová podstoupila operaci v zatím blíže nespecifikované nemocnici. "Petře byly zašity poraněné šlachy na prstech - má poraněny střední články všech pěti prstů levé ruky a dva nervy," přiblížil mluvčí v tiskové zprávě. "Petra je podle operatéra mladá a zdravá, a (lékař) po operaci nevidí důvod, proč by opět nemohla hrát tenis," dodal.

Dva dny nyní bude mít světová jedenáctka ruku zavázanou. "Pak šest až osm týdnů v dlaze a tři měsíce bude třeba sešité šlachy nepřetěžovat," napsal Tejkal. To znamená, že se Kvitová v ideálním případě vrátí na kurty nejdříve v dubnu. Nestihne určitě Australian Open, první kolo Fed Cupu ani velké turnaje v Miami či Indian Wells.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu byla ráno přepadena ve svém bytě v Prostějově. Při útoku se bránila a utrpěla řezné rány na ruce, ve které drží raketu. Kvitovou nejdříve ošetřili v Prostějově, pak podstoupila další vyšetření. "A na základě konzultací bylo rozhodnuto o operaci," uvedl v podvečer Tejkal.

Otázkou je, jestli může být kvůli tomu ohrožena její kariéra. "Vůbec si to nepřipouštěla. Říkala: 'Hlavně ať mě dají rychle do kupy, ať to bude trvat měsíce nebo roky'. A těší se, až zase začne trénovat," řekl Tejkal v České televizi.

Kvitová informovala o incidentu odpoledne na sociálních sítích v angličtině. "V mém bytě mě napadl muž s nožem. Po pokusu o obranu mám ošklivé zranění na levé ruce a jsem otřesená, ale naštěstí jsem naživu. Jsem silná a budu bojovat tak, jak mě znáte," napsala. V češtině doplnila, že děkuje za vzkazy a podporu. "Nebojte se o mě," dodala.

Šestadvacetiletá hráčka se přitom teprve zotavovala z únavové zlomeniny zánártních kůstek pravé nohy, kvůli které dnes zrušila účast na Hopmanově poháru. Příští týden plánovala, že začne nohu zatěžovat, a chtěla stihnout turnaje v Austrálii.

Nejznámějším případem napadení tenistky v minulosti byl útok na Monicu Selešovou. Bývalou světovou jedničku ale napadl muž během zápasu v Hamburku v roce 1993 a bodl ji nožem do zad, protože byl bláznivým příznivcem Steffi Grafové.

Podobně jako Kvitová byla doma přepadena bývalá ruská tenistka Anna Čakvetadzeová. Maskovaní lupiči v roce 2007 hráčku i její rodiče svázali a poté zmizeli s penězi a cennostmi v celkové hodnotě přibližně čtyř milionů korun.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Facebook Petry Kvitové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.