sobota 20. dubna 2024 Marcela

Výnos sbírky v olomoucké arcidiecézi již předčil loňský rekord

Letošní výnos Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi již podle předběžných výsledků překročil dosavadní loňský rekord. V kasičkách našli charitní pracovníci přes 25 milionů korun, zhruba tři procenta z nich ještě přitom zbývá rozpečetit. Loni se koledníkům podařilo vybrat 24,8 milionu korun, což bylo nejvíce od roku 2000, kdy byla sbírka založena. Vyplývá to z informací na stránkách sbírky www.trikralovasbirka.cz. V olomoucké arcidiecézi, kde byla tradice sbírky založena, je výnos tradičně nejvyšší v zemi.

Podle předběžných informací bylo dosud rozpečetěno 5150 kasiček, se kterými koledníci vyrazili do ulic, ale i samot na území Olomouckého a části Zlínského kraje. Zhruba 160 kasiček ještě rozpečetit zbývá. Aktuální výnos z kasiček zatím činí 25,1 milionu korun, což je zhruba o 320.000 korun více než loni, číslo však ještě není konečné.

Rekordní výnos hlásí také řada charit, kde je již vše sečteno. Například na Zlínsku lidé přispěli 1,92 milionu korun, což je o 100.000 korun více než loni, uvedla Pavla Romaňáková z Charity Zlín. "Solidární s potřebnými byli také lidé na Uherskobrodsku, v téměř polovině obcí se jim podařilo trhnout rekordy," řekla ČTK mluvčí olomoucké arcidiecézní charity Karolína Opatřilová. Dodala, že se zde vybralo přes 1,3 milionu korun. Přes dva miliony korun věnovali dárci také v působnosti Charity Valašské Meziříčí, i tam se vybralo více než loni.

Výnos charitní pracovníky velmi těší, a to i kvůli tomu, že letošní koledování bylo poměrně náročné. Koledníci museli totiž na začátku roku odolávat na svých cestách tuhým mrazům i chřipkovým onemocněním. Kvůli těmto překážkám se koledování na mnoha místech protáhlo a některé skupinky chodily po domácnostech ještě minulý víkend, uvedla mluvčí olomoucké arcidiecézní charity.

V celé republice je podle informací Tříkrálové sbírky rozpečetěno dosud 84 procent kasiček, do kterých dárci vložili zhruba 83 milionů korun. Loňský výtěžek z koledování činil téměř 95 milionů korun.

Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000, tehdy se mezi lidmi vybralo na projekty charit 8,4 milionu korun. Od té doby se stala největší sbírkovou akcí charity v zemi a její výnos se zněkolikanásobil. Peníze jsou určeny především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a sociálně potřebným zejména v regionech, kde se sbírka koná. Nejméně desetina výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí.

Čtěte více:

Autoři | Foto Arcidiecézní charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.