úterý 19. března 2024 Josef

V republice je čtvrtina chlapců a třináct procent dívek obézních

Nadváhu nebo obezitu má v Česku už zhruba čtvrtina patnáctiletých chlapců a 13 procent stejně starých dívek. Počet dětí s nadváhou se za posledních 15 let výrazně zvýšil a úroveň nadváhy dosáhla nového maxima, vyplývá z dnes zveřejněné mezinárodní výzkumné zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) zaměřené na vývoj dětské obezity v letech 2002 až 2014.

„Trendy ve výskytu nadváhy a obezity, ale také sedavého chování a pohybové aktivity jsou u dětí v Česku silně negativní. Česká republika v oblasti prevence nedělá dost a množství financí směřujících do oblasti prevence u dětí je nízké," řekl dnes novinářům Zdeněk Hamřík z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, která se na mezinárodní studii podílela.

Například v roce 1998 trpělo v Česku nadváhou nebo obezitou devět procent chlapců a nyní jich je přibližně čtvrtina. Zatímco v zemích západní Evropy se daří nárůst obezity zastavit, tak v České republice a také ve většině zemí východní Evropy počet dětí s nadváhou či obezitou stále roste.

Vinu na rostoucím počtu dětí s nadváhou a obezitou má nedostatek pohybu i špatné stravovací návyky. Nadváhou a obezitou podle studie trpí častěji děti z chudších rodin.

Děti sice stále navštěvují sportovní kroužky, avšak podle odborníkům jim chybí každodenní pohyb. Děti ve volných chvílích dávají přednost počítačům a tabletům. Podle Hamříka lze situaci poměrně snadno zlepšit. „Klíčová je aktivní doprava dětí do školy a do kroužků. Rodiče dělají svým dětem zbytečně taxikáře," upozornil Hamřík.

Podle Hamříka by pomohlo také zavedení aktivních přestávek ve školách, aby děti mohly sportovat nebo se přirozeně hýbat v mezičase mezi vyučováním. „Moderním trendem je také podpora veřejné přístupné infrastruktury pro sport a rekreaci v obcích, ať už to jsou dětská hřiště, sportoviště nebo parky," míní.

Podle ředitelky tuzemské kanceláře WHO Aleny Šteflové má Česko velmi kvalitně zpracován dokument zaměřený na ochranu a podporu zdraví, který se prevencí obezity, výživou a nedostatkem pohybu zabývá. „Problémem je však nedostatečná politická podpora napříč politickým spektrem," uvedla Šteflová, podle které se tak nedaří plány uvést v život.

Šteflová upozornila na to, že u obézních dětí je vysoká pravděpodobnost, že obézními zůstanou i v dospělosti, což s sebou v pozdějším věku nese riziko kardiovaskulárních onemocnění či cukrovky.

Čtěte více:

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.