pátek 26. dubna 2024 Oto

Poplatek za odpad zůstane v Olomouci i další rok na stejné úrovni

Olomoucká radnice příští rok opět neplánuje zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu, který by měl zůstat na letošních 660 korunách za osobu. Návrh vyhlášky, která stanoví výši poplatku na rok 2018, projedná nejbližší zastupitelstvo, řekl primátorův náměstek Martin Major . Poplatek za komunální odpad radnice naposledy zvýšila v roce 2013 po devíti letech. Dříve platili obyvatelé Olomouce 492 korun. Město systém sběru a svozu odpadu ročně dotuje zhruba pěti miliony korun.

„Ačkoli výběr poplatku za komunální odpad nepokrývá veškeré náklady a svoz stále částečně dotujeme, rozhodli jsme se znovu ponechat výši poplatku nezměněnou. Stejně jako letos, tak i v roce 2018 lidé zaplatí 660 korun, tedy částku, na kterou byli zvyklí," uvedl Major.

Poplatek za komunální odpad nestačí na financování sběru a svozu netříděného komunálního odpadu v Olomouci. „Celkové náklady města na svoz netříděného odpadu dosáhly v roce 2016 téměř 60 milionů korun, výběr poplatku k 16. říjnu však činil zhruba 54,5 milionu," uvedl Major.

ly 835 korun na osobu a rok, což je téměř o 200 korun více, než je výše poplatku. Rozdíl financuje radnice. Pro Olomouc zákon stanovuje maximální přípustnou výši poplatku v příštím roce na 828 korun.

Vedle svozu odpadu systém zahrnuje i provoz sběrných dvorů, náklady na sběrové soboty, platby za uložení odpadu na skládkách. Jeho součástí jsou i investice spojené s dopravou a likvidací v zařízení na energetické využití odpadu v Brně. Poplatek zahrnuje také náklady na likvidaci černých skládek. Město ročně vynaloží na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu šest desítek milionů korun, dalších 25 milionů stojí sběrné dvory, sběrové soboty, separovaný sběr, likvidace černých skládek či provoz překladiště odpadů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky odpad, poplatek, společnost, popelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.